Дмитро Кулеба. Джерело: "Радіо Свобода"

Міністр Кулеба виступив за запровадження в Україні множинного громадянства, але є нюанс

У Міністерстві закордонних справ вважають необхідним запровадження множинного громадянства в Україні. Але мають бути винятки, що стосуються заборони на будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Дмитра Кулеби під час звернення до Світового конгресу українців.

"За цих умов конче необхідно зберегти їхній зв’язок з Батьківщиною. Це про майбутнє України й українства. Тому одним з елементів державної політики, спрямованої на збереження та розвиток всесвітньої української спільноти, має стати множинне громадянство", — заявив Кулеба.

Міністр зауважив, що в Україні давно триває непроста дискусія на цю тему.

"Але я твердо переконаний в необхідності запровадження множинного громадянства. Маємо керуватися не страхом роздачі чужих паспортів в Україні, а силою українського паспорта в Україні та світі", — зазначив Кулеба.

Він виступив за відкриття можливості для мільйонів українців за кордоном зберігати свій український паспорт або отримати його.

"Маємо прийняти як доконаний факт, що зі вступом України до Євросоюзу паспорти України матимуть такий самий статус, як і паспорти сусідніх європейських держав", — запевнив очільник українського МЗС.

Своєю чергою, він наголосив, що така політика має втілюватися в життя розумно.

"Поступово, розпочинаючи з дружніх країн-союзниць. І звісно, будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором чи недружніми країнами варто заборонити", — підсумував Кулеба.

Варто зазначити, що множинне громадянство — це статус громадянства, за якого особа послідовно визнається громадянином (громадянкою) двох чи більше країн за законами цих країн. Однак Конституція України (стаття 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.

Нагадаємо, декілька днів тому Канада запровадила нову тимчасову міграційну програму для громадян України. Йдеться про близьких родичів канадців, які тепер можуть отримати дозвіл на постійне проживання. Згідно з програмою, близькими родичами вважаються діти, батьки, бабусі та дідусі, подружжя, а також брати та сестри. Прийом заявок на участь у програмі відкрили 23 жовтня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.10.2023 14:56