Логотип сайту The Gaze

Мінкульт витратив понад 60 мільйонів гривень на англомовний сайт, який не має попиту

Міністерство культури створило англомовний сайт The Gaze, на який із червня 2023 року витратили понад 60 мільйонів гривень з бюджету України. Однак його відвідуваність за чотири місяці склала близько 65 тисяч візитів. Веб-портал працює під егідою Державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" (МПІУ).

Розслідування з цього приводу провів Незалежний антикорупційний центр NGL.media.

На початку червня 2023 року український уряд запустив англомовний сайт The Gaze для інформування іноземців про події в Україні, а також про українську економіку, культуру й історію. Він орієнтований на мешканців США та Великої Британії.

Весь контент для The Gaze створюють приватні підрядники, послуги яких оплачує державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" з бюджету Мінкультури, лише за чотири місяці на The Gaze витратили понад 60 мільйонів гривень, в тому числі 11,6 мільйона гривень — на розробку та технічний супровід платформи, решта пішла на контент. При цьому більшість текстового контенту — дуже часто просто передруки з інших медіа.

За даними порталу держзакупівель Prozorro, вартість уже підписаних договорів на виробництво відео на сайті сягнула 35 мільйонів гривень, а текстових новин і статей — 11 мільйонів гривень. У NGL.media проаналізували тендерну документацію всіх підрядників, які створюють текстовий контент для The Gaze, та з’ясували, що кошторисна вартість створення однієї короткої новини — чотири тис. гривень, а статті – вісім із половиною тисяч гривень.

Керівництво МПІУ пояснює високу вартість новин і статей для The Gaze тим, що туди закладена вартість усього виробничого процесу — робота автора, редактора, коректора, перекладача й адміністратора контенту. Жоден із підрядників не захотів розкрити реальні зарплати журналістів, редакторів чи перекладачів. Але на одному з рекрутингових сайтів NGL.media знайшли вакансію від одного з найбільших текстових підрядників The Gaze — ТОВ "Імажинаріум". Три місяці тому ця компанія була готова платити 20-40 тисяч гривень англомовному редактору рівня native speaker за вичитку новин після місцевих перекладачів.

Судячи з заявленого обсягу роботи, редактор з досконалою англійською мав би отримувати приблизно 125 гривень за новину. Навіть якщо припустити, що перекладач нижчого рівня, коректор і адміністратор отримують теж по 125 гривень за новину та додати стандартний ринковий гонорар автора (600 гривень), то повна вартість новини не мала би перевищувати 1 200 гривень — на противагу 4 000 гривень, які платить МПІУ.

Відеоролики The Gaze, крім сайту, публікують також на однойменному Youtube-каналі, який має наразі 6,55 тисячі підписників і менш як 2,8 мільйона переглядів. Загалом сайт The Gaze не має попиту – за чотири місяці має близько 65 тисяч візитів. Для порівняння — англомовна версія "Укрінформу", яка теж фінансується з держбюджету, за той же період зібрала близько 8,8 мільйона візитів. Натомість приватний The Kyiv Independent отримав за цей час понад 18 мільйонів візитів.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в Україні 32,7 мільйона гривень витратять із бюджету на виробництво двох серіалів. Йдеться про "Курс щасливого життя" та "Сімейний консультант". На початку вересня Міністерство культури поновило замовлення серіалів. Держпідприємство підписало 13 нових контрактів на фільми та серіали на суму понад 50 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.10.2023 12:11