Фото: Міноборони

Міноборони розробило систему закупівель за стандартами НАТО: як вона працює

Міністерство оборони створило дворівневу систему закупівель за стандартами Північноатлантичного альянсу. Це допоможе зменшити корупційні ризики.

Про це в колонці для "Укрінформу" написав міністр оборони України Рустем Умєров.

За словами міністра оборони, раніше Генштаб доводив Міністерству оборони потребу, наприклад, в харчах чи одязі. Зі свого боку Міноборони встановлювало правила закупівель та безпосередньо закуповувало те, що потрібно ЗСУ.

"Останнє — конфлікт інтересів, який призводив до корупції. Щоб розв’язати цю проблему, ми побудували дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО, де Міноборони залишається ключовою фігурою у формуванні політики та контролю за всіма закупівлями", — написав Умєров.

Відтепер, на першому рівні відповідальний заступник міністра оборони формує політику, узагальнює потребу та контролює процес. На другому рівні — державні оператори (Державний оператор тилу та Агенція оборонних закупівель) — безпосередньо здійснюють закупівлі.

Крім того, Міноборони України почало співробітництво з Генеральною інспекцією Міністерства оборони США. Серед її повноважень — контроль за використанням безпекової допомоги.

"Також Міноборони України і Посольство США започаткували спільний моніторинг озброєння, яке США надають нашій країні. Мета — надання обґрунтованих запевнень у тому, що Україна як одержувач зброї дотримується вимог, встановлених урядом США щодо передання, захисту, зберігання та використання озброєння і технологій. Також ми запроваджуємо нову систему обліку міжнародної військової допомоги. Вона передбачає прозорий облік та звітність, зрозуміло окреслену спроможність, більшу глибину планування", — додав Умєров.

Нагадаємо, Спеціальна антикорупційна прокуратура у 2023 році скерувала до суду понад 100 кримінальних проваджень про корупцію серед колишніх та чинних високопосадовців. Цей показник майже вдвічі більше ніж у 2022 році та найбільший річний результат за весь період існування антикорупційних органів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.01.2024 21:05