Аеропорт Дніпра. Джерело: "Дніпро оперативний"

Міська влада Дніпра остаточно виграла справу в Коломойського щодо аеропорту

Верховний суд поставив крапку в справі щодо аеропорту Дніпра. Його експлуатувала компанія олігарха Ігоря Коломойського. Висновки судів попередніх інстанцій залишилися у силі.

Про це повідомив "Дніпро Оперативний". Раніше міська рада Дніпра на користь України вимагала в суді від Державіаслужби скасування наказу, в якому фірму з орбіти Ігоря Коломойського призначили експлуатантом аеродрому. Містяни втратили аеропорт ще в нульові роки. Тоді він перейшов у володіння компанії Коломойського.

У повідомленні йдеться, що після приватизації олігарх через фірму-експлуатанта "витиснув" з аеропорту всі міжнародні авіакомпанії, зробивши виняток лише для власних — МАУ, "Дніпровія", "Роза вітрів". У мирний час скористатися їхніми послугами можна було лише за сильно завищеними цінами — від 100 доларів за переліт до Києва. При цьому олігарх не вкладав грошей у розвиток аеропорту.

"У Дніпропетровському окружному адміністративному суді міськрада давно перемогла. Але фірма олігарха подала апеляцію, щоби затягнути справу", — зазначили медійники.

Зараз же адвокат Олена Доненко розповіла, що після закінчення війни Дніпро матиме конкурентні повітряні ворота міста.

"Розуміючи, хто є беззмінним власником нашого аеропорту останні 20 років, можна було би зловтішатися, але не варто, вочевидь, у пана Коломойського вистачає проблем і без цього… З часом Дніпро матиме істотну інфраструктурну перевагу", — додала вона.

За її словами, судове рішення має важливі висновки щодо подальшого правозастосування:

  • можливість захисту суспільного інтересу шляхом скасування саме індивідуального акту особою в інтересах цілого кола інших осіб;
  • реалізація додаткових можливостей громади та представницького органу громади, в цьому випадку міськради Дніпра, захищати інтереси невизначеного кола осіб, визначеного спільними інтересами;
  • реалізація по суті процесу саме в адміністративному процесі, який має ознаки колективного позову за моделлю opt out;
  • виконання міськрадою Дніпра функцій, властивих центральним органам виконавчої влади, на кшталт функціонала АМКУ та Державіаслужби в частині регулювання питань конкуренції та відповідності профільних суб'єктів законодавчим вимогам.

"Мабуть, справа аеропорту Дніпра є моїм найулюбленішим і, вже можна казати, реалізованим професійним кейсом. Він, як магніт, притягував просто неймовірних людей, кожен із яких є частинкою цього результату", — підсумувала Олена Доненко.

Нагадаємо, що ще на початку лютого міський голова Дніпра Борис Філатов заявляв, що міський аеропорт позбувся монополії бізнесмена Ігоря Коломойського. Мер Дніпра повідомляв про виграний суд проти українського олігарха.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.10.2023 16:58