Молдова закликає Москву виконати резолюцію Генасамблеї ООН

29 ВЕРЕСНЯ 2018 17:47

Виступаючи на 73-й сесії Генеральної Асамблеї, прем'єр-міністр Республіки Молдови Павло Філіп закликав Москву виконати резолюцію ООН, що вимагає повного і беззастережного виведення російських збройних сил з території його країни. Він висловився за активізацію процесу реформи Ради Безпеки ООН і розповів про зусилля Молдови щодо інтеграції в європейський енергетичний ринок.

«Ми змогли зробити важливі кроки, спрямовані на інтеграцію Республіки Молдова в європейський енергетичний ринок, підписавши угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про фінансування найбільшого енергетичного проекту з моменту проголошення незалежності Молдови», - розповів прем'єр-міністр.

Він додав, що енергетична незалежність Молдови вкрай необхідна для забезпечення сталого розвитку та соціальної стабільності в країні і повідомив про розвиток поновлюваних джерел енергії.

Торкаючись соціальних і економічних перетвореннях в Молдові, Павло Філіп розповів про проект ремонту доріг по всій країні, а також впровадженні сучасних комунікаційних технологій з метою покращення надання послуг населенню, що, за його словами, серед іншого, допоможе в боротьбі з корупцією.

У своєму виступі глава уряду Молдови привітав реформу системи ООН в сфері розвитку, зокрема, спрямовану на активне залучення приватного сектора в реалізацію Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року.

Він також висловився за розширення складу Ради Безпеки, підкресливши, що в ньому слід закріпити одне додаткове місце непостійного члена за країнами Східної Європи.

 Засудивши присутність російських збройних сил на території країни, прем'єр-міністр нагадав про прийняту в червні цього року резолюції Генеральної Асамблеї ООН про виведення всіх іноземних збройних сил з території Молдови.

 Павло Філіп повідомив, що Росія як і раніше проводить в Придністров'ї військові навчання за участю воєнізованих формувань неконституційних владних структур. Він нагадав Москві про її зобов'язання вивести свої збройні сили з території його країни.

 Глава уряду висловив надію на мирне врегулювання придністровського конфлікту в рамках існуючого формату «5 + 2». Він підкреслив, що мирне рішення має ґрунтуватися на повазі суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова.

Світ, 29.09.2018 17:47