Фото: соцмережі

Молодшому брату загиблого "Да Вінчі", який має інвалідність, чотири рази намагалися вручити повістку

Молодшому братові загиблого Героя України Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі" чотири рази намагалися вручити повістку, попри інвалідність.

Про це розповіла бабуся "Да Вінчі" Іванна Винник в інтерв'ю "Громадському".

"Його чотири рази військкомат затримував. Повістку хотіли дати. Я казала: ще хай раз вони біля мене стануть, я візьму палицю і їм вікна повибиваю. Ну невже ви не розумієте, що дитина з інвалідністю", — каже бабуся.

За її словами, мати хлопця Оксана Коцюбайло, була змушена телефонувати до військкомату і пояснювати ситуацію.

"Він боїться. Вони вилізли такі, вибачте на слові, бугаї — і до нього. Він впав на диван, я аж була змушена давати нашатирний спирт", — додає бабуся.

Фото: скріншот з відео

Варто додати, що незважаючи на стан здоров'я, брат Дмитра Коцюбайла все одно не підлягає мобілізації, оскільки від мобілізації звільнено осіб, чиї родичі загинули чи зникли під час війни. У законі зазначено, що до близьких родичів належать чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, рідні брат чи сестра військовослужбовців.

Іванна Винник критикує ухилянтів, які є придатними до військової служби, але ховаються від виконання свого обов'язку. Вона нагадує, що її онук Дмитро добровільно пішов на фронт у віці 18 років. Бабуся обурюється, що не раз чула від знайомих болючу фразу "а хто його туди посилав".

Нагадаємо, 7 березня у боях за Україну загинув воїн Дмитро Коцюбайло, відомий як "Да Вінчі". Причиною смерті Героя стало осколкове поранення у шию. Свій останній бій воїн прийняв під Бахмутом на Донеччині.

Додамо, Міністерство оборони України затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними. Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 і набули чинності 25 серпня. Також набули чинності й інші зміни внесені наказом № 456, які передбачають спрощення вимог для служби в ДШВ та морській піхоті в особливий період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2023 15:30