Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Москва надавала єменським хуситам супутникові дані для ударів по суднах у Червоному морі, — WSJ

Росія надавала єменським хуситам інформацію з супутників, яка допомагала їм завдавати ударів по цивільних суднах у Червоному морі. Кремль, за допомогою цих даних, не лише допомагав хуситам, але й посилював власний вплив у регіоні.

Про це повідомляє Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела. Відомо, що супутникові дані від Москви передавали членам Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, які були в Ємені разом із хуситами.

Цей факт вказує на те, наскільки далеко готовий піти російський диктатор Володимир Путін, щоб підірвати очолюваний Сполученими Штатами Америки економічний і політичний порядок Заходу. Така допомога дозволила угрупованню атакувати один із найважливіших морських коридорів світової торгівлі, який проходить через Червоне море. Такі дії посилюють дестабілізацію ситуації в регіоні. 

Видання наголошує, що Росія, за допомогою цих даних, не лише надавала допомогу хуситам, але й посилювала власний вплив у регіоні через підтримку проіранських угруповань, які загрожують міжнародній безпеці та торгівлі.

За словами директора аналітичного центру Carnegie Russia в Берліні Олександра Габуєва, для Москви будь-яке загострення у світі є хорошою новиною, оскільки це відвертає увагу міжнародної спільноти від України.

Що відомо про атаки хуситів на цивільні судна у Червоному морі 

Хусити почали атакувати західні судна в Червоному морі після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС торік у жовтні. Так, з листопада 2023 року угруповання обстріляло понад 100 суден. Хусити потопили два судна та одне захопили. Ці атаки призвели до збоїв у світовій торгівлі, адже вантажовідправникам довелося перенаправляти судна на протяжніший маршрут, який пролягає навколо Африки.

Вже торік у грудні Сполучені Штати та Велика Британія почали завдавати повітряних ударів по позиціях хуситів, щоб усунути загрозу для міжнародного судноплавства. 

Нагадаємо, раніше американські військові повідомляли, що в українсько-польський суховантаж M/V Verbena влучили декілька ракет бойовиків-хуситів під час обстрілів 13 і 14 червня. Удень 15 червня екіпаж M/V Verbena подав сигнал-прохання про допомогу, на нього відреагувало судно M/V Anna Meta та підібрало моряків.

Водночас екіпаж вирішив залишати судно через неспроможність загасити пожежу. Американські військові зазначили, що за вісім морських миль від суховантажу стояв іранський фрегат IRIN Jamaran, він проігнорував сигнал-прохання про допомогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2024 10:50