Кам'яниця, ймовірно, з маєтку гетьмана Кирила Розумовського. Джерело: "Україна Інкогніта"

На Чернігівщині знайдено невідомий маєток гетьмана Розумовського

Експедиція у Чернігівській області виявила кам’яницю XVIII століття, що могла бути однією зі структурних частин маєтку Кирила Розумовського, останнього гетьмана козацької України.

Про це повідомила "Україна Інкогніта". У селі Петрівка, що на території Ніжинського району, фахівці побачили різні пам’ятки. Зокрема, вони зафіксували давній пам’ятний стовп-обеліск (найімовірніше другої половини XVIII століття), старовинну церкву (1838 року) та земську школу початку XX століття.

Загадкова кам’яниця XVIII століття найбільше зацікавила експертів. Як з’ясувалося пізніше, є паспорт об'єкта, ще радянських часів. У ньому зазначено, що це споруда XVII-XVIII століть, але подробиці не вказані.

У заплаві річки Супій, за 900 метрів, як йдеться у повідомленні, розташоване городище періоду Русі. Парк і острів зв’язує насипна дамба. Це може свідчити, як вважать фахівці, що у локації існував єдиний садово-парковий комплекс. У садибних парках XVIII — початку ХІХ століть такі "прогулянкові" дороги через ставки чи озера не були чимось надзвичайним. Масштаби парку доволі значні, а це може вказувати на функціонування чималої садиби, вірогідно з палацом. Колишні власники цих теренів теж відомі — це родина Розумовських.

Експерти зробили висновок, що кам’яниця — це не просто давня споруда, а частина знищеного палацово-паркового комплексу, який пов’язаний із родиною останнього гетьмана України. На їхню думку, вік кам’яниці дозволяє стверджувати, що ця будівля могла бути пов’язана зі самим гетьманом.

Нагадаємо, що до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено "Історичний центр міста-порту Одеса". Це  дозволить захистити культурну спадщину Одеси та зберегти її від російських загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.01.2024 21:23