Фото:соцмережі

У Києво-Печерській Лаврі вперше молитимуться за гетьмана України, який воював проти Росії

У Києво-Печерській Лаврі вперше в історії святині відправлять панахиду за гетьманом Іваном Мазепою. Богослужіння відбудеться 11 червня 2023 у Всіхсвятській церкві, збудованій коштом Івана Мазепи.

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вперше в історії Києво-Печерської Лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором — гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою.

"Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті "проклинати" Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено", — написали в повідомленні.

На заході оголосять про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, які відбуваються за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні, а також презентують новий проєкт —Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба" (локація — Онуфріївська вежа).

Анафема на гетьмана Івана Мазепу була накладена 12 листопада 1708 року за наказом російського царя Петра І, у зв'язку з переходом гетьмана на бік шведського короля Карла XII у Великій Північній війні. Це стало початком боротьби російського царату з українською державністю. У вересні 2018 року Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви зробили заяву, що вони ніколи не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу, тому що вона була політично вмотивована.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала одного з організаторів прокремлівських провокацій у Києво-Печерській лаврі. Він поширював наративи Кремля та організовував замовні "акції протесту".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 09.06.2023 14:20