На цьому тижні в Південному Судані було звільнено більше двохсот малолітніх бійців

19 КВІТНЯ 2018 13:10

У вівторок, за сприяння ЮНІСЕФ, в Південному Судані було звільнено більше двохсот дітей, яких було завербовано збройними угрупованнями. Це вже друга група неповнолітніх, яких вдалося повернути до мирного життя. Всього в найближчі місяці планується звільнити майже тисячу юних бійців.  

Про це повідомили з Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), передає TrueUA з посиланням на UN  

Після повернення в сім'ї протягом трьох місяців діти з числа колишніх солдатів будуть отримувати продовольчу допомогу. Для них також організують професійне навчання.  

Це вже не перша група дітей, яких вдалося звільнити в Південному Судані в цьому році. 300 неповнолітніх покинули ряди урядової армії або бойовиків в лютому цього року.  

«Жодна дитина не повинна брати в руки зброю і йти воювати, - заявив представник ЮНІСЕФ в Південному Судані Махімбо Мдое. - Сьогоднішнє звільнення для кожного ознаменувало початок нового життя. Ми в ЮНІСЕФ пишаємося тим, що можемо підтримати цих дітей і допомогти їм стати на шлях до більш щасливого майбутнього».  

В ході офіційної церемонії діти склали зброю. Їм видали цивільний одяг. Після цього всі вони пройдуть медичне обстеження і отримають психологічну допомогу. У найближчі три місяці діти і підлітки з числа колишніх солдатів фактично будуть на повному забезпеченні міжнародної спільноти. У ЮНІСЕФ побоюються, що без такої підтримки вони можуть повернутися до лав збройних груп.  

У 2017 році за сприяння ЮНІСЕФ з лав збройних груп і національної армії Південного Судану були звільнені 112 хлопчиків і 95 дівчаток.  

Незважаючи на досягнутий прогрес, на сьогоднішній день приблизно 19 тисяч дітей все ще служать в армії Південного Судану і збройні угруповання. Сьогодні ЮНІСЕФ знову звернувся до всіх сторін конфлікту із закликом негайно припинити вербування дітей в солдати і звільнити тих, хто вже опинився в їх рядах.  

У ЮНІСЕФ сподіваються, що в найближчі три роки зброю складуть усі південно-суданські діти. Але для реалізації подібних проектів Дитячого фонду необхідно зібрати 45 мільйонів доларів.

 

Світ, 19.04.2018 13:10