Фото: svidok.info

На Одещині чоловік потрапив до реанімації після укусу павука

У місті Болград на Одещині зафіксували перший випадок укусу людини павуком каракуртом. Він небезпечний для життя через сильну отруту. 

Про це повідомляє видання "Махала" з посиланням на Болградську лікарню.

"Вчора до нашого медзакладу звернулась перша людина по допомогу через укус павука. За словами пацієнта, це сталося під час проведення польових робіт. Після детального опису павука, якого бачила людина, ми встановили, що це каракурт. Зараз стан чоловіка середнього ступеня тяжкості, він перебуває під спостереженням у реанімаційному відділенні, щоб не пропустити жодних ускладнень", — заявила заступниця генерального директора КНП "Болградська ЦРЛ" Катерина Ніколаєва.

У болградській лікарні також наголосили, що сироватки від отрути каракурта немає по всій Україні. 

"Щойно десь з’явиться інформація про її появу, ми одразу її закупимо. Також звертаю увагу жителів, якщо вас вкусив павук, то краще одразу звертатися до лікаря, або в приймальне відділення, бо укус павука дуже небезпечний", — додала вона.

Укус каракурта: що варто знати

Отрута каракурта має токсичну дію на центральну та периферичну нервову систему, викликає отруєння всього організму та може призвести до смерті.

В Україні поширений один вид павука, який відомий на Півдні країни, в тому числі на Одещині. Його укус в 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула, і є небезпечним для здоров’я та навіть життя людини.

Ці отруйні павуки зустрічаються не лише в степу. Науковці Національного парку "Тузлівські лимани" зафіксували їх на узбережжі лиману Малошаганський та Джантшейський. Це чорна перлина — самиця павука каракурта, яку ще називають чорною вдовою. Причому на одному квадратному метрі науковці побачили дві-три самиці.

За оцінкою фахівців, павуки ніколи не нападають першими й без причини. Найчастішими є випадки укусів у ногу, коли людина взуває старе взуття, попередньо не перевіривши його, яке самиці уподобали собі для гнізда.

Після укусу на шкірі з’являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта може викликати психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнення дихання. Павуки зазвичай активізуються в спекотну й посушливу погоду — саме такі умови найсприятливіші для цього виду.

Нагадаємо, у квітні на Львівщині двоє чоловіків постраждали від укусів змій. Потерпілі перебувають у лікарнях, один — у важкому стані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.07.2024 11:41