Фото: Pixabay

На скільки може знизитись врожай в Україні після руйнування Каховської ГЕС: висновок аналітика

Руйнування Каховської гідроелектростанції матиме негативні наслідки для врожаю на навколишніх землях. Можна говорити про суттєвий спад, який уже помітний у масштабах країни, врожаю.

Про це повідомив аналітик Київської школи економіки Роман Нейтер в інтерв’ю "Новому времени".

"Я днями порівнював продуктивність зрошуваних земель із продуктивністю земель без зрошення. І для олійних культур різниця в продуктивності становить два рази в Україні, в південних регіонах України. Для зернових культур це два з половиною рази: землі зі зрошенням більш продуктивні, ніж землі без зрошення", — повідомив аналітик.

За його словами, без зрошення залишаться 300-600 тисяч гектарів земель, а це означає зниження врожаю приблизно на один мільйон тонн зерна. Нейтер додав, що цьогоріч валовий збір зернових та олійних в Україні оцінюють у 68 мільйон тонн.

Нагадаємо, за попередніми підрахунками Міністерства аграрної політики, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. Передбачається затоплення орієнтовно 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель на правобережжі. У декілька разів більшими масштаби катастрофи очікуються на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією. 

До того ж проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. Своєю чергою і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути. Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 мільярди гривень. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.06.2023 04:50