Фото з соціальних мереж

На Тернопільщині знайшли скарб віком чотири тисячі років (фото)

У Чортківській громаді Тернопільської області місцевий житель знайшов на колекцію із 17 браслетів періоду пізньої бронзи, які мають центральноєвропейське виробництво. Також поряд зі скарбом лежала сокира із міді, яку наші предки використовували у військових цілях.

Як повідомили у Чортківській міській раді, знахідкам орієнтовно чотири тисячі років.

"Пан Геннадій родом із Маріуполя, переїхав на Чортківщину ще у 2015 році. Знайшовши таку річ, зрозумів, що це знахідка великого масштабу, і знаючи матеріальну цінність речей, вирішив віддати їх на зберігання державі. Спершу чоловік вийшов на контакт із чортків’янкою Наталею Горячою, яка була головним комунікатором із істориками, археологами, зрештою – зв’язалась із Національним музеєм історії України", — розповіли у міськраді Чорткова.

знахідка у Чорткові

Фото: Чортківська міська рада

Зі слів археологів, такі браслети і сокиру вже знаходили на теренах України раніше, але таку кількість цінностей в одному місці бачать вперше. Спеціалісти вже виїжджали на місце знахідки скарбу й оформили відповідні акти. Представники Національного музею історії України зазначили, що ця знахідка стане цінним поповненням їхньої колекції та експонуватиметься у Києві вже на черговій виставці у середині серпня, що буде приурочена до Дня археолога.

Чортківська міська рада

Фото: Чортківська міська рада

Нагадаємо, кілька років тому неподалік від Києва, у Бучанському районі, археологи знайшли три стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років. Віднайдені вироби зроблені з кременю, а це декілька знарядь праці, свідчать, що колись на цьому місці були тимчасові поселення. Під час обстеження лише першої ділянки археологи "Рятівної археологічної служби" виявили та нанесли на карти 15 нових об’єктів археології.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.07.2023 03:45