Киянин, якого затримали на Закарпатті. Джерело: Facebook-сторінка Оксани Сом

На вокзалі Закарпаття мобілізували чоловіка з Києва: він приїхав на відпочинок із сім'єю

Оксана з чоловіком, двома дітьми (7 і 4 років), мамою (68 років) і племінницею (7 років) приїхали на Закарпаття потягом "Київ — Солотвино". Там чоловіка одразу затримали працівники прикордонної служби "за перебування в п’ятикілометровій прикордонній зоні без належного документа". Згодом він потрапив у ТЦК.

Про це розповіла дружина мобілізованого Оксана Сом на своїй Facebook-сторінці.

Вона зазначила, що під час перебування у прикордонній зоні необхідний дозвільний документ, за його відсутності накладається штраф від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Проте чоловіка не відпустили, а відвезли до Хустського ТЦК.

"Прикордонна служба нас перестріла на залізничному пероні, наш потяг прибував о 11:13, затримали десь о 11:30, проте в протоколі адмінпорушення вказали час 12:30. Тримали вони чоловіка до половини четвертої, а вивезли після 15:30 зі ще двома затриманими. Тобто вже перевищили допустимі три години на утримання", — зазначила вона.

Дружину до чоловіка не пускали, а нарешті додзвонившись, Оксана чула в слухавку, як йому казали "Або ти сядеш сам або ми тебе силоміць запхаємо", після чого розмова була закінчена. Жодних пояснень дружині не дали та виштовхали за ворота. Телефон чоловіка вже був поза зоною.

Як потім вона дізналась, після оформлення адмінпорушення чоловіка посадили в машину ТЦК із застосуванням фізичного та психологічного тиску. Його не били, але відібрали телефон і влаштували щось на кшталт "коридору ганьби", через який його тягнули в машину. Жінки щось кричали, а чоловіки — хтось погрожував, а хтось штовхав за лікті та в спину в напрямку джипа.

Оксана долучила юриста, але його не пускали в ТЦК, що є порушенням прав людини. В ТЦК Хуста замість телефона йому видали номерок і близько 72 годин він перебував у підвалі, де вони тримають всіх. У підвалі холодно, чоловіка як затримали в шортах і футболці, так він там і сидів. Нагору виводили тільки поїсти та покурити.

ВЛК "пройшов" за 30 хвилин, відповідно, з порушеннями. Не було кардіограми та рентгену, наприклад. Прохання пройти ВЛК за місцем реєстрації не задовольняли нікому. Підписувати висновок теж зобовʼязували силою — чоловік бачив як били попереднього кандидата, тож йому загрожували тим же. Зараз чоловіка Оксани вже відправили на навчання в Одесу.

"Я відчула себе незахищеною і безпорадною, відношення до людей як до злодіїв. Особливо боляче, коли все це бачить дитя і в неї починається панічна атака, а їм просто байдуже. Звісно, що в країні війна, йде мобілізація, але чи це ті методи, які мотивують служити та бути відданими країні?" — поставила риторичне запитання дружина.

Нагадаємо, народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслан Горбенко розповів, що зараз є декілька випадків, коли представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть застосовувати силу та інші заходи примусу щодо громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.06.2024 19:43