Руслан Горбенко. Фото: "Слуга Народу"

У яких випадках представники ТЦК можуть застосовувати силу до громадян: роз'яснення нардепа

Наразі є декілька випадків, коли представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть застосовувати силу та інші заходи примусу щодо громадян.

Про це заявив народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслан Горбенко в інтерв’ю "Укрінформу".

Так, за словами нардепа, представники ТЦК можуть застосовувати силу та інші заходи примусу до громадян:

  • якщо громадяни відмовляються виконувати вимоги закону щодо мобілізації;
  • у випадках затримання людей, які самовільно залишили військову частину або місце служби.

До того ж, на думку політика, заяви про побиття або вбивства від рук співробітників ТЦК необхідно розслідувати, адже саме їхня некомпетентність у деяких випадках ставала причиною конфліктів. Водночас кожен окремий випадок протиправних дій ТЦК потрібно розглядати ретельно й комплексно. Також необхідні більш жорсткі санкції для посадових осіб, відповідальних за мобілізацію.

"Тому дуже важливий належний відбір кандидатів до ТЦК, зокрема, з урахуванням їхнього психологічного стану та підготовки для спілкування з військовозобов'язаними. Це зробить мобілізацію ефективнішою та вибудує довіру суспільства до центрів комплектування", — вважає Горбенко.

Нагадаємо, у центрі Києва чоловік з кулаками накинувся на працівника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Нападником виявився колишній військовий, який втік із частини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2024 18:05