Фото: Енергоатом

На ЗАЕС — черговий блекаут: станція вже всьоме від початку окупації втратила зовнішнє живлення

Російські терористи 22 травня вкотре здійснили обстріл Запорізької атомної електростанції. Унаслідок цього відключилася остання високовольтна лінія передач — Дніпровська 750 кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована ЗАЕС.

Про це повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що вже всьоме з початку окупації рашистськими терористами української станції (4 березня 2022 року) ЗАЕС переходить в режим блекауту.

"Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався", — йдеться в повідомленні.

У компанії пояснили, що в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу. 

"Подальша окупація ЗАЕС Росією, панування на станції нелегітимного та непідготовленого рашистського керівництва, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до невиправного, додали в "Енергоатом". Наразі для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти", — наголосили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, Російська Федерація зібрала на Запорізькій АЕС кілька тисяч озброєних окупантів. Вороги перетворюють станцію на укріплену військову базу.

Раніше повідомлялось, що російські окупанти готують до "евакуації" людей з міста-супутника Запорізької атомної електростанції Енергодара. Йдеться про близько 3 100 осіб. 

Також прес-служба МАГАТЕ заявляла, що на території Запорізької АЕС спостерігається посилення військової присутності й активності. Персонал станції залишається на місці попри оголошення про евакуацію в Енергодарі. Загалом ситуація на станції стає все більш непередбачуваною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2023 10:21