Іван Чубирко. Джерело: СБУ

На Закарпатті обрали жорсткий запобіжний захід рекетиру та куму Медведчука

Депутату Закарпатської обласної ради Івану Чубирку, який займався рекетом у регіоні, обрали запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Раніше його затримали в результаті спецоперації Служби безпеки України.

Про це повідомив журналіст Віталій Глагола. Він також розповідав, що це затримання є продовженням низки дій із нейтралізації криміналітету, які провели на Закарпатті у 2020-2021 роках під керівництвом голови СБУ Василя Малюка.

Іван Чубирко є давнім соратником і кумом Віктора Медведчука, який свого часу призначив його керівником обласного осередку забороненої партії ОПЗЖ. У березні 2022 року Іван Чубирко планував стати народним депутатом замість свого однопартійця Іллі Киви, якого позбавили депутатського мандата.

Що інкримінують підозрюваному

За даними слідства, затриманий депутат облради організував банду, яка намагалась тримати в страху мешканців прикордонного регіону і "вибивала" з них гроші. Для цього вони створювали штучні конфліктні ситуації або вигадані "комерційні" спори, а потім вимагали гроші за їх вирішення.

У разі відмови платити "данину" — бандити погрожували потерпілим насильством та "конфіскацією" приватного майна. Задокументовано, що депутат разом зі своєю "правою рукою" — ще одним кримінальним авторитетом, вимагали з місцевого підприємця 135 тис. доларів.

Щоб змусити чоловіка віддати гроші, поплічник лідера банди викрав у потерпілого автомобіль та обіцяв повернути у разі виплати всієї суми вигаданого "боргу".

"Співробітники СБУ затримали депутата та його спільника "на гарячому" під час передачі їм першої частини грошей у розмірі 20 тисяч доларів від постраждалого підприємця. При обшуках за місцями роботи та проживання депутата та інших учасників банди виявлено речові докази злочинної діяльності", — йдеться у повідомленні.

Зловмисники затримані, їм повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 189 (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Нагадаємо, що на Закарпатті судитимуть священника Української православної церкви Московського патріархату, який пропагував комуністичні ідеї та ідеї тоталітарного режиму, а також підтримував армію Росії. Він неприховано виправдовував агресію російських загарбників проти українського народу та підтримував країну-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.10.2023 10:38