Зсув ґрунту на Закарпатті. Фото: "Ліси України"

На Закарпатті стався зсув ґрунту: влада не виключає евакуацію населення (фото)

​У Дубівській громаді Тячівського району Закарпатської області на площі 10,5 га відбувся зсув ґрунту. Надзвичайна подія сталася в межах території лісового фонду Краснянського лісництва ДП "Мокрянське лісомисливське господарство".

Про це повідомив керівник Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита у Facebook. За його словами, на місці працюють усі необхідні служби, техніка та особовий склад, включно з фахівцями-геологами.

"Щойно завершив оперативну нараду з представниками екстрених служб, Національної поліції, РВА, лісівниками та іншими залученими структурами. Фіксуємо рух породи, тож зсувний процес триває. Представники ДСНС та лісомисливського господарства забезпечили цілодобовий моніторинг ситуації з відповідними звітами, аналізом та прогнозуванням. Підготовлено техніку й особовий склад ДСНС, ЛМГ і громади для ліквідації можливих наслідків надзвичайної ситуації природного характеру", — зазначив Віктор Микита.

Голова ОВА наголосив, станом на зараз загрози життю та здоровʼю людей немає, однак вживаються заходи з метою запобігання й оперативного реагування на зміну обстановки в районі зсуву ґрунту.

"Уточнено план можливої евакуації населення найближчого населеного пункту та наявні резерви для виконання першочергових завдань", — поінформував він.

Про ситуацію у місцевості поінформувала і компанія "Ліси України". Там вказали, що причиною масштабного зсуву ґрунту є рясні опади, які спровокували нищівні паводки й серйозне розмʼякшення ґрунтів. Внаслідок надзвичайної події на території лісового фонду пошкоджено сотні дерев.

Фахівці вказують, що зсув ґрунту досі триває — через це виникає критична загроза перекриття доріг та річок на Тячівщині, що може призвести до заподіяння шкоди дворогосподарствам.

У компанії додали, що схожа ситуація з підтопленнями була зафіксована в 1998 році: тоді паводком зносило житлові будинки та місцеві дороги.

Нагадаємо, днями провінції Юньнань на південному заході Китаю стався масштабний зсув ґрунту. Внаслідок цього значна кількість людей опинилася під завалами. Приблизно 18 будинків, які зазнали руйнувань, саме їхні мешканці вважалися зниклими безвісти.

Кілька тижнів тому в Колумбії через сильні дощі стався зсув ґрунту. Внаслідок цього загинуло щонайменше 18 людей. Трагедія відбулася на дорозі між містами Кібдо та Медельїн, коли автівки чекали на відкриття дороги після обвалу гірської породи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.01.2024 02:20