Андрій Пишний. Джерело: НБУ

Нацбанк оновив прогноз щодо інфляції: що буде зі споживчими цінами

В Україні інфляція у лютому 2024 році сповільнилася до 4,3%. Завдяки послідовній монетарній політиці Національного банку найближчі місяці вона залишатиметься помірною, проте дещо пришвидшиться в другому півріччі.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу 14 березня.

За його словами, сповільненню інфляції сприяли більша пропозиція окремих харчових продуктів та ефекти від значних врожаїв минулого року.

"Певний ефект на продовольчі ціни мала й переорієнтація окремих виробників на внутрішній ринок. Крім того, інфляцію надалі обмежував мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги", — пояснюють в НБУ.

Базова інфляція на початку поточного року теж сповільнилася — до 4,5% у річному вимірі. Стійка ситуація на валютному ринку, забезпечена, зокрема, заходами монетарної політики та валютного нагляду НБУ, сприяла поліпшенню інфляційних і курсових очікувань більшості груп респондентів.

"Це обмежувало фундаментальний ціновий тиск. Різниця між офіційним та готівковим курсом гривні майже нівельована, а курс гривні помірно коливався як в один, так і в інший бік, як і передбачає керована гнучкість обмінного курсу. З моменту попереднього монетарного рішення в січні ринкові ставки за гривневими інструментами не зазнали помітних змін", — зазначив голова НБУ.

Як рівень інфляції вплине на ціни?

За оцінками НБУ, у найближчі місяці інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5%. Поступове зростання доходів українців і більші витрати бізнесу в умовах війни підживлюватимуть інфляційний тиск.

Водночас фіксація окремих житлово-комунальних тарифів і монетарна політика НБУ, спрямована на підтримання привабливості гривневих активів і курсової стійкості, й надалі обмежуватимуть зростання споживчих цін.

Нагадаємо, Національний банк знизив облікову ставку до 14,5% з 15 березня 2024 року. Такий крок регулятора підтримає відновлення економіки без загрози для макрофінансової стійкості. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.03.2024 20:10