Фото: cbn.com.ua

Нацбанк знизив облікову ставку: як це вплине на українську економіку

Національний банк знизив облікову ставку до 14,5% з 15 березня 2024 року. Такий крок регулятора підтримає відновлення економіки без загрози для макрофінансової стійкості. 

Відповідне повідомлення Національний банк України оприлюднив на своєму сайті. 

У регуляторі наголосили, що зниження облікової ставки враховує:

  • подальше сповільнення інфляції, 
  • збереження стійкої ситуації на валютному ринку, 
  • позитивні зрушення в питаннях отримання зовнішньої допомоги. 

Також в НБУ заявляють, що інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікував НБУ. У лютому вона знизилася до 4,3% у річному вимірі.

"Ситуація на валютному ринку також залишалася стійкою, зокрема завдяки заходам монетарної політики та валютного нагляду НБУ. У підсумку інфляційні та курсові очікування більшості груп респондентів також поліпшилися", — пише прес-служба НБУ.

Також, за даними Нацбанку, дохідність банківських депозитів та облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) і надалі перевищувала очікувану інфляцію. Відповідно інтерес до заощаджень у гривні зберігався. Обсяги вкладень українців у ОВДП та депозити строком понад три місяці стабільно зростали. Це обмежувало попит на валюту, а отже, сприяло й сповільненню інфляції. 

Що буде з інфляцією

За даними регулятора, інфляція залишатиметься помірною й надалі, попри незначне пришвидшення в другому півріччі. 

"Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни. Зберігається й ризик недостатності міжнародного фінансування, проте останнім часом маємо позитивні зрушення в цьому напрямі", — пояснює НБУ.

На що вплине зниження облікової ставки

Нацбанк зазначає, що зниження облікової ставки на 0,5 в.п. підтримає відновлення економіки без загрози для макрофінансової стійкості. Ситуація на валютному ринку залишатиметься контрольованою, інфляція — помірною, а дохідність гривневих інструментів для заощаджень — привабливою. 

"Щоб стимулювати банки й далі конкурувати за вкладників, НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами (ДС) як дієвий елемент операційного дизайну процентної політики", — пише НБУ.

У Нацбанку заявили, що ставка за цим інструментом з 15 березня знижується на 1,5 в. п. — до 17,5%. Також на 1,5 в. п. зменшується ставка за кредитами рефінансування — до 19,5%. Натомість ставка за ДС овернайт і надалі дорівнюватиме обліковій ставці. 

"НБУ готовий і надалі динамічно адаптувати процентну політику, ураховуючи зміни в балансі ризиків для інфляції та курсової стійкості. За умови сталого зниження цих ризиків НБУ продовжить кроки зі зниження облікової ставки та пом’якшення обмежень. Це підтримає відновлення економіки та розвиток кредитування", — додали в Національному банку України.

Нагадаємо, у 2024 році Національний банк України планує провести відкрите тестування державної цифрової валюти — е-гривні, до якого зможуть долучитися не лише банки та фінансові установи, а і їхні клієнти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.03.2024 14:28