Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Начальнику колонії з Оленівки, де катували українських полонених, оголосили підозру

Начальнику та інспектору колонії в Оленівці Донецької області повідомлено про підозру через жорстоке поводження з військовополоненими. Там окупанти утримували полонених військових Збройних сил України.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, керівник так званої "Волноваської виправної колонії" в Оленівці та підпорядковані йому співробітники, зокрема молодший інспектор відділу нагляду та безпеки жорстоко поводилися з військовополоненими ЗСУ. Часто це розпочиналось одразу ж після прибуття полоненого в місце утримання. Начальник установи віддавав накази щодо конвоювання та охорони осіб, які утримувалися на території колонії, щодо поміщення їх до так званого "Дисциплінарного ізолятора". У ньому працівники колонії систематично жорстоко поводились з військовополоненими. 

"Вони застосовували фізичне, психологічне та сексуальне насильство відносно не менш ніж 100 військовослужбовців ЗСУ. Метою цих дій було систематичне приниження та образи полонених за їх участь у стримуванні збройної агресії проти України", — йдеться в повідомленні. 

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних в розшук та звернення до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування. 

Начальник колонії в Оленівці, де катували полонених

Колаж: Офіс генпрокурора

Вибух у таборі для полонених в Оленівці: що відомо

Російські окупанти 29 липня 2022 року заявили, що в Оленівській колонії на окупованій території Донецької області стався вибух. Було заявлено про загибель понад 40 українських полонених, які там перебували, проте перевірити дані росіян про кількість жертв неможливо.

Окупанти заявили, що причиною вибуху був нібито удар ракетою з американської РСЗВ HIMARS. Аж до появи у ЗСУ ракет Storm Shadow росіяни майже будь-який вибух на підконтрольній їм території пояснювали саме "ударом Хаймарса".

Однак українські полонені, які перебували в Оленівці і згодом були звільнені за обміном, розповіли іншу версію. За їхніми словами, росіяни заклали фугаси всередині бараку і поруч з ним, а потім зімітували удар артилерії.

Нагадаємо, днями глава Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія збрехала, коли звинуватила Україну в обстрілі Оленівської колонії з американських реактивних установок HIMARS в липні минулого року і загибелі українських військовополонених.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.07.2023 11:59