Фото: соцмережі

Хто завдав удару по Оленівській колонії: висновок ООН

Ракета HIMARS не має жодного відношення до теракту в Оленівській колонії на окупованій частині Донецької області. Такого висновку дійшли в Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомив глава ООН із прав людини Фолькер Тюрк.

"За рік після трагічної загибелі щонайменше 50 українських військовополонених у виправній колонії в Оленівці на Донеччині України, яка перебуває під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, правосуддя все ще не близьке до звершення", — сказав він.

За словами Тюрка, військовополонені, які були поранені або загинули в Оленівці, і члени їхніх родин заслуговують на те, щоб правда стала відома, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність.

Глава ООН із прав людини також наголосив, що Російська Федерація не надала задовільних гарантій безпечного доступу Організації Об'єднаних Націй для відвідування конкретного місця, а також не задовольнила загальні запити Управління ООН з прав людини на доступ до районів України, що перебувають під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації.

Тюрк зазначив, що хоча точні обставини теракту в ніч із 28 на 29 липня 2022 року залишаються незрозумілими, доступна інформація та аналіз ООН дають змогу Управлінню дійти висновку, що він не був спричинений ракетою HIMARS.

Він також додав, що Управління продовжуватиме стежити за цим інцидентом відповідно до свого досвіду і мандату.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі".  У Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Російські ЗМІ поширюють відео наслідків. За даними Офісу генпрокурора України, ​близько 40 людей загинули, поранення дістали 130 осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.07.2023 22:31