Фото: соцмережі

Націоналізація "ПриватБанку" під загрозою: Коломойський знову подав позов до суду

Ігор Коломойський спробує скасувати націоналізацію "ПриватБанку". Колишній власник фінансової установи знову подав позов до суду.

Про це повідомила прес-служба "ПриватБанку".

"25 жовтня 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд розгляне апеляційну скаргу (справа №826/7432/17) Уряду, НБУ, Мінфіну та "ПриватБанку" на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва за позовом Ігоря Коломойського про оскарження націоналізації банку", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що в суддівську колегію увійшли судді Євген Чаку, Євген Мєзєнцев і Віталій Файдюк. Всі вони мають досвід розгляду справ, пов’язаних з "ПриватБанком", і поки не на користь держави.

Варто зазначити, що рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" було ухвалено 23 жовтня, ліквідованим Окружним адміністративним судом міста Києва, всупереч прямій забороні позбавити державу як інвестора права власності на придбані в процедурі націоналізації банку акції установи. 

Варто додати, що у травні 2020 року держава посилила свій захист та правову позицію у судах з власниками проблемних банків — прийнявши так званий "антиколомойський" закон.

Водночас, 2 березня 2021 року розгляд справи про незаконність націоналізації "ПриватБанку" було зупинено ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду до отримання висновку Конституційного Суду щодо "антиколомойського" закону, який унеможливлює повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам.

Проте 1 червня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційну скаргу "ПриватБанку" і скасував вказану вище ухвалу апеляційного суду.

"Ця скандальна справа тягнеться з 2017 року, а у 2019 році держава ледве не втратила банк. Скандальний і вже ліквідований ОАСК за кілька днів прийняв низку рішень на користь ексвласників "ПриватБанку": визнав націоналізацію незаконною та скасував процедуру bail-in. Після прийняття у 2020 році так званого "антиколомойського закону" і рішення Великої Палати Верховного Суду по справі О.Дубілета з'явилася надія, що у питанні "законності націоналізації "ПриватБанку" поставлено остаточну крапку — перемогу держави. Однак, досі суди за позовом Коломойського та Боголюбова продовжують ігнорувати чіткі висновки Великої Палати та, фактично, дають "шанс" ексвласникам повернути Банк”, — зазначають адвокати "ПриватБанку".

Що відомо про справи Коломойського

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ. В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень, а надалі незаконні грошові кошти легалізував".

В Офісі президента запевнили, що Коломойський у матеріалах слідства фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Українського громадянства бізнесмен позбавлений. Водночас Ігор Коломойський надав український паспорт у Шевченківському районному суді Києва для посвідчення особи. Зазначається, що бізнесмен є громадянином України, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна. Ввечері того ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід Коломойському — два місяці в'язниці із правом внесення застави понад 500 мільйонів гривень. Згодом Печерський районний суд Києва збільшив її до трьох мільярдів 891 мільйона гривень.

У четвер, 7 вересня, детективи Національного бюро розслідувань за погодження керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами "ПриватБанку" на суму понад 9,2 мільярда гривень.

Київський апеляційний суд 6 жовтня залишив без змін запобіжний захід для олігарха. Прохання адвокатів бізнесмена зменшити заставу залишили без задоволення. Сума застави — три мільярди 891 мільйон гривень.

Нагадаємо, 8 вересня НАБУ та САП арештували активи Коломойського. Обмеження наклали строком на 48 годин. Також до Вищого антикорупційного суду спрямували клопотання про накладення арешту на майно олігарха. Згодом стало відомо, що суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Водночас Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності власника великої фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського. За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.10.2023 15:17