Над Європою нависла загадкова радіоактивна хмара з Росії

12 ЛИСТОПАДА 2017 09:42

Над Європою нависла загадкова радіоактивна хмара. Учені зафіксували підвищений вміст ізотопу Рутенія-106 в атмосфері над державами - Австрії, Німеччині, Італії, Франції. Проте звідки взялася ця хмара і що послужило причиною його появи доки ніхто точно сказати не може. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

Французькі фахівці припустили, що витік радіоактивного елементу міг статися у кінці вересня в Росії десь між Волгою і Південним Уралом або ж в Казахстані.

«Швидше за все, йдеться про інцидент на одному з ядерних об'єктів. Під час роботи з матеріалами, що містять Рутеній-106, щось пішло не так, і в атмосферу потрапили радіоактивні речовини», - вважає представник Інституту радіаційного захисту і ядерної безпеки (IRSN) Франції Жан-Марк Перес.

На його думку, вірогідність аварії на АЕС виключена, оскільки тоді радіація була б набагато вища. Інцидент міг статися, наприклад, на одному з підприємств по переробці радіоактивних матеріалів, вважають учені.

За оцінками інституту, безпосередньо на місці аварії повинна була б робитися евакуація людей в захисні споруди. Радіус небезпечної поразки складав би декілька км.

Тим часом, влада Росії у відповідь на запити європейських країн завірила, що ніяких інцидентів на ядерних об'єктах зафіксовано не було. У Казахстані також спростували повідомлення про які-небудь аварії.

 

 

Світ, 12.11.2017 09:42