Яскравий місяць над Україною. Джерело: TrueUA

Над Землею зійшов Супермісяць: чим унікальне це рідкісне астрономічне явище (фото, відео)

У понеділок, 19 серпня, над Землею зійшов перший 2024 року Блакитний Супермісяць. Це третя повня літа. Нинішнє астрономічне явище об’єднує дві події: Супермісяць і Блакитний місяць.

Про це повідомив Live Science. Науковці пояснюють, що Супермісяць виникає, коли повний місяць збігається з найближчим до Землі моментом його орбіти, що робить Місяць більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

Також учені додали, що Блакитного місяця існують два типи: це може бути друга повня в місяці або ж третій з чотирьох повних місяців в одному астрономічному сезоні. Після дня літнього сонцестояння 20 червня повні були 22 червня та 21 липня. Осетровий місяць 19 серпня, а наступна за ним повня 18 вересня, відбудуться перед днем осіннього рівнодення 22 вересня.

Найкращий час для спостереження за Блакитним супермісяцем — під час його сходження в понеділок о 20:26 за київським часом. До речі, фахівці стверджують, що Осетровий місяць буде яскравим і повним ще й у вівторок 20 серпня.

За даними NASA, Блакитний місяць кожного типу буває раз на два-три роки. Останні сезонні блакитні місяці були в жовтні 2020 та серпні 2021 року, а наступний сезонний блакитний місяць буде у травні 2027 року.

Нагадаємо, на початку серпня стало відомо, що американські вчені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному "Ноєвому ковчезі". Таке біосховище могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш вразливих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.08.2024 22:57