Фото: Pixabay

Утворився внаслідок зіткнення: науковці з'ясували, звідки взявся Місяць

Вчені дійшли спільної думки, що понад чотири мільярди років тому об'єкт розміром з Марс протаранив Землю, а уламки, які залишились після зіткнення, об'єдналися та утворили Місяць.

Як повідомляє видання ScienceAlert, згідно з новими дослідженнями, Місяць утворився незабаром після появи Сонячної системи.

За словами вчених, це почалося з масштабного зіткнення між нашою планетою та протопланетою розміром з Марс під назвою Тея.

"Від потужного удару на орбіту навколо Землі вилетіли уламки. Більша частина хмари уламків знову осіла на Землі, велика частина утворила Місяць, але деяка була викинута із системи Земля-Місяць",— наголошують науковці.

Зокрема, цій версії існує багато доказів. Основний з них — це схожий склад мантії Землі та місячних порід. Науковці з Університету Невади зазначають, що після формування Місяць обертався навколо Землі на відстані приблизно 5% від свого поточного значення, але повільно, через приливні ефекти між Землею та Місяцем. Наразі супутник розташовний на середній відстані 384 400 кілометрів від нашої планети. Проте він може то наближатись, то віддалятись. Наразі ця відстань коливається між 364 397 кілометрів до 406 731 кілометра від Землі.

Водночас на початку існування супутника Землі його поверхня була здебільшого розплавленою магмою, яка поступово охолоджувалась і тверділа, утворюючи звичну кору, мантію та ядро. Сильні бомбардування вкрили поверхню Місяця ударними басейнами та кратерами, а вулканічна активність призвела до повільного формування місячного моря.

Нагадаємо, що канадські вчені виявили планету, яка потенційно є придатною для життя. Екзопланета LHS 1140 b може мати атмосферу та океан рідкої води. Ця планета розташована у 48 світлових роках від Землі, у сузір’ї Кита.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 02.08.2024 10:00