Колишній генерал СБУ Андрій Наумов. Джерело: соцмережі

Намагався приховати сотні тисяч євро й доларів: екс-генерал СБУ Наумов отримав підозру за підробку документів для сербського суду

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру генералу Служби безпеки України Андрію Наумову. Йому інкримінують організацію підробки офіційних документів для уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, 7 червня 2022 року підозрюваний  намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт Прешево, приховавши від митного контролю майно та гроші. У екс-посадовця виявили 592 990 євро, понад 120 тисяч доларів та два смарагди. За даними слідства, фігурант пересувався на легковому автомобілі BMW X6 PMV, який формально належить його дружині.

"Все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль" та у Службі безпеки України", — наголошують в ДБР.

Зазначається, що його затримали сербські правоохоронці, адже він порушив приписи ст. 86 Закону Республіки Сербія "Про запобігання відмиванню коштів" та ст. 12 закону Республіки Сербія "Про митну справу". Для уникнення відповідальності фігурант вирішив підробити офіційні документи, щоб створити хибне уявлення у сербських правоохоронних та судових органів стосовно законності походження його коштів та майна.

"Він вступив у злочинну змову з іншими особами та організував виготовлення підроблених офіційних документів. Зокрема, договір позики (поворотної фінансової допомоги), начебто укладений між його батьком та третьою особою. А також акт надання коштів до Договору позики, начебто укладеного між його батьком та цією ж особою", — додали у Бюро.

За даними слідства, після отримання від спільників пакета фальшивих документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду в сербському місті Ніш. Проте в ході спільної роботи з правоохоронними органами Сербії слідчі ДБР та прокуратури довели факт підробки цих документів та передали їх сербському суду.

Відомо, що колишньому начальнику ГУВБ СБ України повідомлено про підозру в організації підроблення офіційних документів, які видаються чи посвідчуються особами, які мають право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають права або звільняють від обов’язків, з метою використання їх підроблювачем чи іншою особою вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України).

"ДБР розслідує низку кримінальних проваджень щодо колишнього начальника внутрішньої безпеки СБУ, у тому числі й щодо незаконного збагачення, та вживає заходів щодо його екстрадиції до України", — зазначили в Бюро.

Що відомо про Андрія Наумова

Колишній бригадний генерал Андрій Наумов почав працювати у Службі безпеки України у 2019 році. Його звільнили зі служби наприкінці липня 2021 року.

Якийсь час він обіймав посаду начальника Головного управління внутрішньої безпеки, де отримав нові, великі повноваження та вплив на службу. До приходу до СБУ Наумов працював у Державному агентстві з управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС. Він також відповідав за управління господарським комплексом зони відчуження, а також спілкування з населенням про радіаційний стан.

До АЕС він 12 років пропрацював у прокуратурі старшим помічником заступника головного прокурора, а згодом старшим прокурором.

Нагадаємо, у березні Вищий суд сербського міста Ніш розпочинав повторний розгляд справи проти громадянина України, колишнього генерала Служби безпеки України Андрія Наумова. У своїй заяві щодо обвинувачення Наумов не визнав себе винним у відмиванні грошей, однак підтвердив твердження обвинувачення про те, що на момент затримання він мав при собі більшу суму грошей, ніж дозволено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.06.2024 11:47