Колишній генерал СБУ Андрій Наумов. Джерело: соцмережі

У Сербії по-новому розглядають у суді скандальну справу колишнього генерала СБУ Наумова

У понеділок, 18 березня, Вищий суд сербського міста Ніш розпочав повторний розгляд справи про відмивання грошей — йдеться про справу проти громадянина України, колишнього генерала Служби безпеки України Андрія Наумова.

Про це повідомило "Радіо Свобода".

На підготовчому засіданні до нового суду сьогодні узгодили деталі подальшого перебігу процесу. У своїй заяві щодо обвинувачення Наумов не визнав себе винним у відмиванні грошей, однак підтвердив твердження обвинувачення про те, що на момент затримання він мав при собі більшу суму грошей, ніж дозволено.

Захист стверджує, що в цій справі відсутній склад кримінального правопорушення — відмивання грошей. Але, можливо, йдеться про «валютний злочин». У цьому випадку, як заявив один із законних представників Наумова Едвін Преліч, Наумова можуть притягнути до відповідальності "за проступок, а не за кримінальним законодавством".

На засіданні сторона обвинувачення надала нові докази ймовірної фальсифікації документа, який підтверджує, що майже 530 тисяч євро, які знайшли під час обшуку автомобіля Андрія Наумова, його батько Олег позичив у бізнес-партнера Вадима Фрідмана. Кошти виявили в Наумова на кордоні між Сербією та Північною Македонією в червні 2022 року.

Захист заперечував проти залучення цих доказів до провадження, стверджуючи, що йдеться про "політичне переслідування Наумова з боку держави Україна". Нове слухання призначено на 19 квітня.

Що відомо про Андрія Наумова

Колишній бригадний генерал Андрій Наумов почав працювати у Службі безпеки України у 2019 році. Його звільнили зі служби наприкінці липня 2021 року.

Якийсь час він обіймав посаду начальника Головного управління внутрішньої безпеки, де отримав нові, великі повноваження та вплив на службу. До приходу до СБУ Наумов працював у Державному агентстві з управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС. Він також відповідав за управління господарським комплексом зони відчуження, а також спілкування з населенням про радіаційний стан.

До АЕС він 12 років пропрацював у прокуратурі старшим помічником заступника головного прокурора, а згодом старшим прокурором.

Справи Наумова

Зазначимо, що Андрій Наумов позбувся посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов наприкінці липня 2021 року. Його заарештували 7 червня минулого року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри — "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві й завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 мільйона гривень

Нагадаємо, що в лютому апеляційний суд Ніша скасував вирок першої інстанції, яким громадянина України Андрія Наумова засудили до одного року позбавлення волі за відмивання грошей. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.03.2024 18:23