Фото: Андрій Наумов / соцмережі

Справа екс-генерала СБУ Андрія Наумова: апеляційний суд скасував вирок першої інстанції

Апеляційний суд Ніша скасував вирок першої інстанції, яким громадянина України Андрія Наумова засудили до одного року позбавлення волі за відмивання грошей. 

Про це повідомляє "Радіо Вільна Європа" з посиланням на рішення суду.

Як заявили в Апеляційному суді, справу було відправлено назад до Високого суду Ніша для ухвалення нового рішення.

Ще 29 вересня 2023 року Високий суд міста Ніш на півдні Сербії засудив офіцера української розвідки Андрія Наумова до одного року ув'язнення за звинуваченням у відмиванні грошей. Його заарештували на початку червня 2022 року на території Сербії разом із громадянином Німеччини Олександром Акстом, у якого було виявлено сотні тисяч євро.

Згодом поліція заявила, що гроші та діаманти були виявлені під час огляду автомобіля і що "вони підозрюються у злочинній діяльності", а Наумов постав перед Високим судом Ніша за звинуваченням у відмиванні грошей. У ході суду Наумов відкинув звинувачення слідства та заявив, що це його особисті кошти.

Своєю чергою Україна направила Сербії запит про його екстрадицію у середині жовтня 2022 року, але у липні Високий суд Ніша відхилив запит Києва щодо екстрадиції. Сам Наумов виступив проти екстрадиції до України, заявивши, що у цьому випадку його безпека опиниться під загрозою.

У результаті рішенням Високого суду Ніша його було звільнено з-під варти на початку грудня 2023 року і Наумов перебуває на волі в очікуванні остаточного вироку.

Що відомо про Андрія Наумова

Колишній бригадний генерал Андрій Наумов почав працювати у Службі безпеки України у 2019 році. Його звільнили зі служби наприкінці липня 2021 року.

Якийсь час він обіймав посаду начальника Головного управління внутрішньої безпеки, де отримав нові, великі повноваження та вплив на службу. До приходу до СБУ Наумов працював у Державному агентстві з управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС. Він також відповідав за управління господарським комплексом зони відчуження, а також спілкування з населенням про радіаційний стан.

До АЕС він 12 років пропрацював у прокуратурі старшим помічником заступника головного прокурора, а згодом старшим прокурором.

Справи Наумова

Зазначимо, що Андрій Наумов позбувся посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов наприкінці липня 2021 року. Його заарештували 7 червня минулого року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри — "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві й завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 мільйона гривень

Нагадаємо, у Державному бюро розслідувань поділились деталями щодо справи колишнього очільника Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки Андрія Наумова. Проти нього ДБР порушило справу за корупційною статтею.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 16:33