Фото: Андрій Наумов / соцмережі

Скандальний екс-генерал СБУ Андрій Наумов вийшов із сербської в'язниці

Із сербської в'язниці вийшов на волю колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов. Він був засуджений до року ув'язнення за відмивання коштів. 

Про це повідомляє BBC з посиланням на Високий суд міста Ніш.

За даними джерела, колишній посадовець СБУ вийшов з сербської тюрми на початку грудня. Проте через розгляд апеляції на вирок в нього вилучили документи та заборонили залишати територію держави. 

"Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", — йдеться у повідомленні суду сербській службі BBC.

Адвокатами Наумова була подана скарга на рішення про заборону на виїзд з Сербії. Вони аргументували таке рішення загрозою для життя клієнта, але суд його не задовольнив.

"Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд з Сербії, — ред.) зайве, особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання", — сказав адвокат Наумова Олександр Овчинников у коментарі ВВС.

Також за словами адвоката, в рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, а сам екс-посадовець СБУ заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

"Існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також в діях, направлених на ізоляцію Андрія Наумова. Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях", — наголосив адвокат Наумова.

Рішення у справі Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року. На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення. Згодом і захист, і обвинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їхній розгляд триває.

Справи Наумова

Зазначимо, що Андрій Наумов позбувся посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов наприкінці липня 2021 року. Його заарештували 7 червня минулого року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри — "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві й завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 мільйона гривень

Нагадаємо, у Державному бюро розслідувань поділились деталями щодо справи колишнього очільника Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки Андрія Наумова. Проти нього ДБР порушило справу за корупційною статтею.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 03.01.2024 11:28