Нардеп пояснив, чи плануються зміни в мобілізації після заяви Залужного

Напередодні у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію. Своєю чергою секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко пояснив, чи очікувати змін у мобілізаційних заходах після заяви головкома.

У ефірі телемарафону він погодився зі словами Залужного, що у законодавстві є дійсно багато прогалин, які дозволяють уникати призову на службу.

"Я думаю, тут можна комплексно підходити. Багато є, дійсно, прогалин в законодавстві, які громадяни часто використовують для того, щоб або не піти на військову службу, ухилитись від неї, або вже в процесі, якщо попав на військову службу, використовують для того, щоб з неї звільнитися. Там є багато моментів, є звичайно реальні речі. Коли там хтось є з інвалідністю, людей звільняють. А хтось собі шукає дружину, наприклад. є випадки, коли розводяться зі своїми дружинами, а потім одружуються з людьми, які мають групу інвалідності. Потім — питання віку, я думаю, він також мав це на увазі", — зазначив нардеп.

Костенко нагадав, що згідно з законодавством, людина віком 18-27, яка не служила в армії, не може бути призвана на військову службу.

"Був прийнятий закон у Верховній Раді, який до 25 років знижав це, але президент вже десь півроку його не підписує... Багато можна моментів називати. Коли приїжджаєш в окопи, а тобі командир каже "А в мене звільнився начальник штабу — Чому? — Оженився"... Тому оці вади треба прибирати", — підсумував Роман Костенко.

Єдиний реєстр призовників: що про нього відомо

Україна запровадила Єдиний реєстр призовників, який покликаний нівелювати бюрократичну складову, щоби зменшити кількість необов’язкових візитів українців у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для отримання довідок чи дозволів. 

На цьому етапі у Міноборони проводять роботу щодо організації інформаційної взаємодії між Реєстром та інформаційно-телекомунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) якими є державні органи, задля підвищення якості персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів в Реєстрі.

Нагадаємо, що в Україні планують кардинально зацифрувати Територіальні центри комплектації. Серйозних нововведень можна очікувати вже в середині осені. Такі зміни допоможуть автоматично обмінюватися інформацією між реєстрами міністерств. Тож українці менше ходитимуть державними установами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 00:46