Фото: телеканал "Еспресо"

Нардеп Шуфрич роками записував майно на підставних осіб: деталі розслідування

Народний депутат від забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя" Нестор Шуфрич своє майно зареєстрував на підставних осіб. Журналісти знайшли статки народного обранця, які він намагався приховати.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Родинні активи Шуфрича можна розділити на дві групи. Перша — його власні, де власниками є або сам депутат, або його дружина, батько, син чи багаторічний парламентський помічник В’ячеслав Черепаня. Друга — корпоративні, де власниками є компанії, записані переважно підставні особи. Сім'я Шуфрича володіє чотирма маєтками в Кончі-Заспі. Разом — це понад 2000 квадратних метрів нерухомості, понад гектар землі вартістю 250 мільйонів гривень.

"Частина найдорожчих активів записана на відверто підставних осіб, а ще частина — на людину, яка ще нещодавно працювала на Лукойл, торгувала російським газом і продавала російське громадянство", — йдеться у розслідуванні.

Один маєток оформлений за договором дарування і коштує 120−130 млн гривень. Власником другого — на 358 квадратних метрів і 15 соток землі у закритому котеджному містечку — є фірма дружини Шуфрича Катерини Майкової. Третій маєток — у власності сина нардепа Олександра, розташований поруч із батьковим.

"Четвертий належить компанії, створеній батьком Шуфрича, що потім перейшла у власність кіпрської структури і жінку з імʼям Тетяна Скакун із пропискою в селі Харпачка Вінницької області. Журналісти знайшли там хату Скакун, і те, який вигляд вона має, не свідчить про те, що вона має гроші на таку дорогу нерухомість в Кончі-Заспі", - йдеться в розслідуванні.

Журналісти дійшли висновку, що Скакун "підставна особа".

Також у Шуфрича з родиною є шість квартир в центрі Києва, загальна площа яких становить 430 кв. метрів, а вартість — 130 млн гривень. Окрім цього, нардеп має землю і нерухомість в Ужгороді. Батько Шуфрича володіє апартаментами в Одесі на 500 квадратних метрів і двома паркомісцями, а також комплексом Конюшня Бутенко у селі Проців на Київщині. Шуфрич фігурує як власник активів Київський річковий порт, має маєток в окупованому Криму та пов’язаний із мисливськими угіддями в Закарпатській, Сумській областях і посеред заповідної зони в Київській, з’ясували журналісти.

Нестор Шуфрич відомий своїми проросійськими поглядами та дружбою з підозрюваним у держзраді політиком Віктором Медведчуком. Після повномасштабного вторгнення РФ у березні 2022 року його затримали бійці Сил територіальної оборони, тому що фотографував блокпост. Сам нардеп стверджував, що робив фото, щоб "показати, що він у Києві", а довкола нього не було блокпостів. Незабаром його відпустили.

Суд арештував "приховані" активи Оксани Марченко, дружини Медведчука, на понад 440 млн грн. Зокрема, рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" в Запоріжжі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.03.2023 14:59