Фото ілюстративне з відкритих джерел

Нардеп від "Слуги народу" пояснив, як прості американці сприймають допомогу Україні

За пропозицією американських сенаторів і конгресменів, декілька груп українських депутатів їздили в різні штати США, щоби донести до американських виборців необхідність подальшої допомоги Україні. У цьому питанні американське суспільство можна умовно поділити на три групи.

Про це розповів народний депутат від "Слуги народу", голова постійної делегації України в Парламентські асамблеї НАТО Єгор Чернєв в ефірі телемарафону "Єдині новини". Він повернувся з відрядження у США.

"Є ті, хто нас підтримує безумовно. Є ті, хто нас не підтримує безумовно, — це більшою мірою трампісти. Третя група — десь посередині, можливо, скептики або ті, хто не визначився. З ними й потрібно працювати. Трампістів не переконаєш, бо вони просто не хочуть чути про Україну та допомогу, вони зосереджені на внутрішніх американських питаннях і проблемах. Які б аргументи ми їм не надавали, вони, на жаль, їх не будуть чути", — зазначив нардеп.

За його словами, під час поїздки до США він мав зустрічі у штаті Огайо, де більшість конгресменів виступають за продовження підтримки Україні.

"Там усі конгресмени від Огайо, крім одного, підтримують Україну. Один із них — це Венс, сенатор-республіканець, який навіть не захотів зустрітися з нами. Він не хоче навіть з нашою діаспорою зустрічатися, з тими, хто там живе, має право голосу та голосує за конгресменів. З такими немає сенсу працювати. Але є сенс працювати з тими, хто вагається та думає, чи потрібно надалі продовжувати допомогу Україні", — пояснив Чернєв.

Під час зустрічей з тими, хто не визначився, доводили аргументами, що це питання не благодійності, а інвестицій в їхню безпеку в майбутньому.

"Ми проводили чітку паралель. Якщо Україна впаде, і Росія виграє, то це означає сигнал для інших диктаторів, що можна переглядати кордони країн силою. І не буде жодної реакції світу. Тож американцям доведеться не грошима брати участь, а своїми солдатами в Тихоокеанському регіоні. Тоді "пазли" стають на свої місця, і вони погоджуються, що потрібно продовжити допомогу", — додав нардеп.

Він пояснив, що причини скепсису серед деяких американських політиків і громадян щодо продовження надання допомоги Україні полягають у тому, що "вони не бачать всю картину світу".

"Вони бачать винятково з боку свого сприйняття — витрат США на Україну. Їм здається, що це благодійність, що це просто добра держава США допомагає демократичній країні Україні виграти у війні. Але вони не пов’язують це з тим, що йдеться про загальну архітектуру безпеки світу, що мова йде про світовий порядок, який впливатиме й на них", — акцентував Чернєв.

Це стає дуже зручним середовищем для того, щоби трампісти сіяли думку, чому ми маємо витрачати гроші на якусь країну в Європі, якщо, наприклад, є питання фінансування шкільних автобусів для американських учнів. Він зазначив, що скептична думка американців змінюється, коли пояснювали позитивний вплив на американську економіку.

"Коли наводиш аргументи, що 60 мільярдів доларів — це не кораблі з готівкою, які перепливають Атлантичний океан і пливуть в Україну. А 80% цієї суми, які закладено в федеральний бюджет, йдуть на виробництво у ваших штатах, в тому числі в Огайо, де виробляються танки Abrams, снаряди калібру 155 міліметрів. Кошти залишаються тут, вони створюють робочі місця тут, податки за них сплачуються тут, що означає зростання вашої економіки. Тоді такі аргументи чують", — підкреслив Чернєв.

На думку депутата, в американському штаті Огайо українські аргументи почули, тому інформацію будуть поширювати далі.

"На всіх рівнях ми спілкувалися. І з головою штату Огайо, і з керівництвом міста, і з місцевими громадами, і з пересічними американцями. Також ми мали спілкування з місцевими ЗМІ", — підсумував Чернєв.

Нагадаємо, що Сенат США заблокував винесення на голосування законопроекту щодо додаткового фінансування військової допомоги Україні. Він не набрав належної кількості голосів під час процедурного голосування. Документ передбачав виділення додаткового фінансування у розмірі 106 мільярда доларів. 61 мільярд доларів з цієї суми — на допомогу Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.12.2023 10:17