Фото: аrmyinform.com.ua

Навчання українських пілотів на F-16 вже розпочалось, — Резніков

Українські пілоти вже розпочали навчання на американських винищувачах F-16. Крім того, військові додатково вивчають і англійську мову.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, передає "24 Канал".

"Навчання вже розпочалися", — заявив Резніков.

Очільник Міноборони зауважив, що до програми також входить навчання з англійської мови, адже базового рівня іноземної недостатньо.

Також Резніков додав, що до літакової коаліції долучилися 11 країн-партнерів. Лідерство щодо проекту навчання українських пілотів, техніків та інженерів взяли на себе Нідерланди та Данія. Скільки триватимуть навчання поки що невідомо. За словами міністра, рішення про готовність українців ухвалять інструктори, коли побачать належний рівень індивідуальних навичок та взаємодії.

"Хтось може швидше зможе. Люди талановиті. Але щоби не було ілюзій, може так статися, що частка льотчиків буде готова за 5 місяців, а інженери та техніки не будуть готові. А літак — дуже складна система. Одного пілота недостатньо", — сказав міністр оборони України.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Раніше видання CNN із посиланням на чиновників повідомляло, що Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться.

Нагадаємо, у НАТО зробили невтішні прогнози щодо передачі Україні американських винищувачів F-16. Попри те, що найближчим часом розпочнуться навчання українських пілотів, для передачі літаків потрібне окреме рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2023 22:31