Фото: НБУ

НБУ продовжить цикл пом’якшення валютних обмежень: як це реалізовуватиметься

Національний банк України зберігатиме тенденцію до пом'якшення валютних обмежень за умови сталого зниження ризиків для інфляції та курсової стійкості.

Про це повідомив на брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, збереження контрольованої ситуації на валютному ринку та помірної інфляції, а також активізація надходжень зовнішньої допомоги створюватимуть передумови для подальших кроків зі зниження облікової ставки та пом'якшення валютних обмежень.

"Пом’якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції", — підкреслив голова НБУ.

Також він додав, що НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами. На його думку, це стимулюватиме банки нарощувати портфелі строкових гривневих депозитів населення, що важливо для підтримання курсової стійкості та захисту міжнародних резервів.

Варто зазначити, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну регулятор перейшов до фіксації обмінного курсу, проте у червні минулого року затвердив стратегію поступового пом'якшення валютних обмежень. Також поступово були скасовані деякі обмеження.

Нагадаємо, Національний банк знизив облікову ставку до 14,5% з 15 березня 2024 року. Такий крок регулятора підтримає відновлення економіки без загрози для макрофінансової стійкості. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.03.2024 19:10