Фото: uainfo.org

"Не вплине на справедливе розслідування": у СБУ прокоментували звільнення з-під варти "Паші Мерседеса"

Правоохоронці прокоментували звільнення з-під варти екс-намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла ("Паші Мерседеса". У Службі безпеки України запевняють, що внесення застави жодним чином не вплине на справедливе розслідування справи.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

"Наголошуємо, що звільнення з-під варти колишнього намісника Києво-Печерської лаври через внесення відповідної застави не означає його звільнення від кримінальної відповідальності. Мова йде винятково про вид запобіжного заходу, оскільки інкриміновані митрополиту Павлу статті ККУ не передбачають безальтернативного тримання під вартою", — йдеться у повідомленні.

У Службі безпеки наголошують, що суд наклав на митрополита Павла певні обовʼязки. Зокрема, він повинен:

  • носити електронний засіб контролю;
  • не залишати с. Вороньків Бориспільського району Київської області без повідомлення про це слідчого (за винятком невідкладних випадків, пов’язаних із небезпекою для життя та здоров'я);
  • за першою вимогою прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді в даному кримінальному провадженні;
  • утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками.

"На даний час розслідування у кримінальному провадженні стосовно Павла (Лебедя) завершено, а його адвокати ознайомлюються з матеріалами справи. Після цього обвинувальний акт буде скеровано до суду", — додають в СБУ.

Справа "Паші Мерседеса"

1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України. Шевченківський суд Києва ухвалив рішення призначити йому 60 днів домашнього арешту з носінням електронного браслета. 

Лебідь відмовився у залі суду надягати електронний браслет. За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. "Паша Мерседес" зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може. Згодом він поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання. 21 квітня Київський апеляційний суд залишив Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Ідентичний запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. З0 червня запобіжний захід продовжили.

14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту Павлу. Його помістили під варту до 14 серпня з можливістю внесення застави у розмірі понад 33 мільйони гривень.

Нагадаємо, у понеділок, 7 серпня, колишній намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь вийшов на волю. За нього була внесена застава у розмірі понад 900 тисяч доларів (33 мільйони гривень). До пожертви долучилося близько 1000 осіб-вірян УПЦ МП.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.08.2023 11:11