Фото: The Guardian

"Не засуджую ухилянтів, але почуваюся ображеним": працівник ТЦК — про мобілізацію в Україні

Україна зіткнулась з серйозною проблемою, пов'язаною з мобілізаційними заходами. При цьому працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки все частіше натрапляють на агресію з боку суспільства попри те, що багато з них воювали на фронті.

Про це в інтерв'ю The Guardian розповіли київські працівники ТЦК.

Як відзначає видання, коли Павло Пімахов та Юрій Піхота гуляють передмістям Києва, чоловіки, які помітили їхнє наближення здалеку, часто розвертаються і поспішають геть. Військова форма, поліційний ескорт та чорна тека, яку Піхота тримає під пахвою, роблять цю пару одразу впізнаваною: це один із мобілізаційних загонів української армії.

Ці офіцери блукають вулицями України, перевіряючи документи чоловіків та роздаючи військові повістки, тоді як Україна намагається поповнити лави своєї армії для продовження боротьби з Росією.

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Пімахов працював продавцем уживаних автомобілів; Піхота працював на будівництві в Ізраїлі та поспішав назад в Україну, коли почалася війна. Обидва пішли добровольцями воювати у перші тижні війни та були поранені на фронті.

Наразі, поки двоє 36-річних одужують, вони працюють над мобілізацією нових рекрутів. The Guardian супроводжувала їх в останній день під час прогулянок вулицями Святошинського району Києва.

"Я не суджу людей, які уникають призову, але мені прикро. Ми стояли у довгих чергах, відчайдушно намагаючись стати волонтерами, а ці хлопці роблять усе можливе, щоби ухилитися від служби. Усі сміливі люди вже зголосилися добровольцями", — сказав Пімахов.

Зіткнувшись з російською армією, що перевершує за чисельністю та озброєнням, а також з українськими військами на фронті, виснаженими та що потребують ротації, уряд в останні місяці намагається активізувати мобілізаційну кампанію. У травні набуло чинності нове законодавство, яке вимагає від кожного чоловіка віком від 25 до 60 років зареєструвати свої дані у військкоматах для можливого призову.

Панама Пімахова, сонцезахисні окуляри Піхоти та веселий вираз обличчя пари іноді створюють у них відчуття подвійного комедійного акту, але наслідки зустрічі з ними для людей можуть змінити життя. Після реєстрації та проходження медичного обстеження новобранці проходять 45-денний базовий військовий вишкіл та можуть опинитися на передовій протягом кількох місяців.

Люди, які їх ображають, не знають, що в мобільному телефоні Піхоти повно фотографій будівель, що палають, обгорілої військової техніки та нині загиблих товаришів. Вони не знають, що Пімахов був двічі поранений на фронті: він досі кульгає і погано бачить одним оком, тому що ракета "Град" потрапила недалеко від того місця, де він рив траншею, вбивши друга і відправивши фрагменти черепа йому в обличчя.

Іноді вони намагаються виправдати свій бойовий стаж перед людьми, які їх ображають; в інших випадках вони просто зітхають і йдуть далі. "Це емоційно дуже тяжко. Іноді до кінця дня у мене руки тремтять так само як на передовій", — розповів Піхота.

Спостереження за роботою Піхоти та Пімахова в Києві дозволило краще зрозуміти труднощі, з якими стикається Україна при наборі нових солдатів, а також соціальні відмінності, що виникли в результаті двох років війни, з взаємним невдоволенням, що кипить, яке може зберігатися ще довго після закінчення бойових дій.

До кінця денної роботи пара роздала близько 10 повісток та взяла участь у численних довгих дискусіях та суперечках. Обидва заявили, що сподіваються невдовзі повернутися на службу на фронті.

"Мені важко перебувати у Києві, бачити, як люди відпочивають та ведуть нормальне життя, коли я знаю, що мої друзі все ще там, на фронті. Мені дзвонять, питають: "Як люди можуть жити як завжди?" І я не маю їм відповіді", — сказав Піхота.

Раніше народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслан Горбенко заявив, що наразі є декілька випадків, коли представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть застосовувати силу та інші заходи примусу щодо громадян.

Нагадаємо, у центрі Києва чоловік з кулаками накинувся на працівника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Нападником виявився колишній військовий, який втік із частини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 07.06.2024 11:40