Фото: Києво-Печерська Лавра

"Немає ні кружки, ні ложки": фото маєтку Паші "Мерседеса", де піп відбуває покарання

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання. У суботу, 1 квітня, суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за підозрою за двома статтями Кримінального кодексу.

Відповідні відео опублікувало "Радіо Свобода". 

Згідно з наявною інформацією, фото саме цього будинку 1 квітня опублікувала Служба безпеки України у повідомленні про обшуки у московського священнослужителя.

"Там, де мені перебувати, я ніяк не зможу постійно спілкуватися... Там немає зв'язку, і прийдеться слідчому або приїжджати мене перевіряти, або я не знаю яким чином... Там взагалі практично немає на чому спати, немає тепла, світла, немає ні кружки, ні ложки. Нічого, я це все перетерплю", — сказав журналістам митрополит у суді.

Митрополит запевнив, що намагався продати маєток.

"Невеличка хата. Я її продавав, але ніхто не купив, тому я звідти все роздав: ліжка, пральні машинки, холодильник... Я не любив це місце... Я вам кажу, бог свідок (хреститься), я там був останній раз у 2009 році", — сказав він.

В ухвалі суду про запобіжний захід ідеться, що він протягом двох місяців має перебувати у будинку (адресу ми приховали як персональні дані) у селі Вороньків Київської області.

Раніше СБУ повідомила про проведення обшуків "за місцями проживання та тимчасового перебування" митрополита Павла. Були опубліковані фото, але не вказало, що саме на них — місце проживання чи місце тимчасового перебування.

Варто відзначити, що у 2015 році активісти Автомайдану зняли з дрона будинок митрополита Павла у селі Вороньків. Швидше за все, це саме той маєток, який СБУ зафіксувала на фото.

Що відомо про справу Паші "Мерседеса"

Вранці 1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу.

Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України.

СБУ зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності Павла до цих злочинів.

Зокрема, встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

За даними слідства, Лебідю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Також спецслужба оприлюднила нарізку з телефонних розмов і проповідей Павла.

Нагадаємо, що священники УПЦ МП 29 березня повинні були звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Та вони цього не зробили, ба більше — зібрали людей на молебень. Відбувся молебень й 30 березня. Того ж дня митрополит Павло почав погрожувати президентові Володимирові Зеленському.

Після цього представники УПЦ МП звернулися до Господарського суду з метою визнання недійсним припинення договору оренди. Своєю чергою суд відхилив позов.

Мінкульт створив комісію, до складу якої увійшли семеро представників від МКІП, п'ятеро представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та три представники від УПЦ. Ця група повинна проводити огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. Однак 31 березня комісію не пустили до Лаври, а сам Павло анонсував "штурм Лаври". Ввечері цього ж дня Мінкульт подав позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.04.2023 09:21