Фото з відкритих джерел

УПЦ МП має сьогодні покинути Лавру: що відбувається на місці події (фото)

Відсьогодні, 29 березня, священники Української православної церкви Московського патріархату повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Попри це, священники зібрали людей на молебень.

Зауважимо, 13 березня ченці Української православної церкви Московського патріархату заявили, що відмовляються виселятися з Києво-Печерської лаври. Церковники переконують, їм не було надано законних підстав для виселення. Потім з'явилася ще одна причина — немає місця, місця куди перевезти пожитки. Намісник Банченського монастиря митрополит Лонгин (Михайло Жар) запросив ченців переселитися із Києво-Печерської лаври на Буковину.

Через тиждень митрополит Онуфрій разом з членами Священного Синоду Московської церкви прибули до Офісу президента. Вони хотіли донести до керівництва держави позицію своєї церкви. Потім монахи УПЦ МП записали нове звернення до президента Володимир Зеленського. Попи вкотре попросили не виселяти їх із Києво-Печерської Лаври.

Після того, як жодні вмовляння не подіяли, ченці почали процес виїзду з Лаври. Вони забирають із собою все — столи, стільці, бойлери. Представники МВС та СБУ на виїзді з Лаври перевіряли, що вивозили ченці.

Що відбувається в Лаврі зараз? 

Як повідомляють "Вартові Еспресо", о 06:30 у Лаврі розпочалося богослужіння, куди й приходять віряни. Станом на 09:00 посилення правоохоронців немає. Біля головного входу до Лаври чергує один патруль поліції. Раніше у церкві закликали своїх прихильників приходити цього дня до Лаври на молитву. 

Священник московського патріархату заявив, що виїжджати з Лаври не збирається. 

"Заповідник заповідником, а є законодавчі органи", — так архимандрит Нестор відреагував на запитання про розірвання договору заповідника "Києво-Печерська лавра" з УПЦ МП.

Нагадаємо, у вівторок, 28 березня, Синод Православної Церкви України схвалив рішення утворити релігійну організацію у Почаївській лаврі. Якщо держава розірве оренду з Московською церквою, то тоді ця парафія зможе проводити службу в монастирі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.03.2023 10:52