Фото: Офіс президента України

"Нептуни", "Корсари" й не тільки: Зеленський розповів, яку зброю виробляє Україна

Україна нині виробляє навіть ті види озброєння, які до цього ніколи не випускала. Станом на сьогодні загальна кількість техніки, яка виробляється, в десятки разів перевищує цифри, що були до війни.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю "1+1".

"Ми випускаємо "Нептуни", "Стугни", "Корсари". Ми випускаємо таку кількість "Стугн" і "Корсарів", не можу сказати, але навіть не в десятки разів більше, ніж до війни, це просто колосальні цифри. Вони постійно на фронті, їх схвалюють наші військові, хочеться ще більше, але ви не уявляєте, яку кількість ми будуємо", — розповів Зеленський.

За його словами, на підприємствах "Укроборонпрому" запущено кілька програм, зокрема ракетних. Також Україна перейшла до виробництва зброї зразка НАТО.

"У нас є вітчизняна артилерія 155-калібру на полі бою. У нас системне виробництво. Цього поки що мало для фронту, але це в рази більше, ніж було", — сказав президент.

Зеленський додав, що, окрім ракет та снарядів, в Україні також виробляється велика кількість дронів.

"Все, що в Україні виробляється, я все перевіряю. Знають і військові, і Міноборони, що я перевіряю на кожній Ставці. Розвідка постійно підіймає мені контракти, і якщо ми щось не виконуємо, якщо ми від чогось відмовилися, то я ставлю це питання, і все підписується, все замовляється", — сказав президент.

Глава держави пояснив, що його завдання, аби Україна могла все, що можливо, робити самостійно. До того ж одним із перспективних напрямків розвитку України зараз і після перемоги будуть виробництва, пов'язані з безпекою та технологіями безпеки.

"Я думаю, у цьому напрямі — military tech, у діджиталі — ми у цьому напрямі будемо номер один. Принаймні на Європейському континенті", — додав він.

Нагадаємо, у липні генеральний директор заводу Армін Паппергер повідомляв, що Німеччина запустить в Україні завод із виготовлення бронетехніки. Концерн Rheinmetall — найбільший німецький виробник зброї — сподівається відкрити виробництво восени 2023 року. На ньому планують випускати 400 бойових танків щороку. Завод облаштують на Заході України. Серед іншого, на ньому будуть навчати українців обслуговувати танки та інші броньовані машини, які виробляє Rheinmetall.

Дізнавшись про плани Німеччини відкрити завод з виробництва військової техніки в Україні, Росія почала погрожувати розбомбити його. Однак Берлін заявив, що це не вплине на рішення щодо побудови підприємства.

22 серпня стало відомо, що українська компанія налагодила спільне виробництво мінометних мін калібру 120 мм із двома країнами-членами НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.08.2023 00:43