Скріншот із відео

Неякісні консерви для ЗСУ: Міноборони просить правоохоронців перевірити постачальника продуктів

Міністерство оборони звернулося з проханням до правоохоронців перевірити діяльність одного з постачальників продуктів для Збройних сил України. Таке рішення відомство ухвалило після оприлюднення журналістського розслідування, яке виявило факт постачання військовим консервованої свинини, яка є непридатною до вживання.

Про це повідомила прес-служба Міноборони України.

"Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони України звернулося до Служби безпеки з офіційною заявою про можливу фальсифікацію супроводжуючих документів одним із постачальників харчових продуктів для ЗСУ", — йдеться у повідомленні.

У Міноборони пояснили, що це рішення стало наслідком нещодавнього журналістського розслідування, яке виявило факт постачання неякісних харчових продуктів до ЗСУ. У зв’язку з цим відомство ініціювало перевірку діяльності зазначеного постачальника.

Що відомо про постачання неякісних продуктів для ЗСУ

За попередніми даними перевірки, в серпні 2024 року до однієї з військових частин Сумської області доставили консерви м'ясні стерилізовані "Свинина тушкована" із супроводжуючими документами, які мають ознаки можливої підробки.

"Зокрема, до пакета документів була включена копія протоколу випробувань, який був анульований ще в лютому 2024 року", — зазначили в Міноборони.

За даними розслідування NGL.media, українські бійці передали журналістам п’ять бляшанок тушкованої свинини різних виробників, паштет, кільку в томатному соусі, дві бляшанки сардин в олії та перлову кашу з яловичиною. Своєю чергою медійники звернулися в незалежну сертифіковану лабораторію, щоб перевірити їхню якість.

Так, на експертизу відправили тушкованку від ТОВ "Ментеріка". Результати показали, що зразки консерви не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Експерти підтвердили, що масова частка м’яса з жиром і у тушонках становить лише 22,4%, хоча за стандартом цей показник мав би складати не менше 59%. 

Розслідувачі зауважили, що в декларації якості виробника на цю поставку вказано, що відповідність ДСТУ схвалила лабораторія військової частини А3466 Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони України. Це одна з трьох лабораторій Міноборони, які відбирають зразки для аналізу на складах постачальника. Отож журналісти припускають, що або компанія-постачальник ТОВ "Трейд Граніт Інвест" разом з виробником ТОВ "Ментеріка" брешуть про позитивний висновок лабораторії Міноборони, або ж в лабораторії в/ч А3466 сфальсифікували результати досліджень.

Нагадаємо, влітку минулого року розгорівся скандал з неякісними турнікетами у 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Кровоспинні турнікети не спрацьовували під час поранень. Скандал набув розголосу 20 липня, коли про це написала у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська. На фронт могло потрапити близько 50-60 тисяч штук китайських турнікетів. Провину покладають на командування Медичних сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.10.2024 21:30