Скріншот із відео

Сухожилля, шкіра та жирова тканина замість м'яса: журналісти виявили неякісні консерви для ЗСУ

Одна з лабораторій Міністерства оборони схвалила поставку для Збройних сил України майже 11 тисяч бляшанок тушкованої свинини, яка є непридатною до вживання. Зокрема, замість м’яса консерви наповнили сумішшю сухожиль, шкіри й жирової тканини.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні NGL.media.

Зазначається, що українські бійці з Покровського напрямку передали журналістам п’ять бляшанок тушкованої свинини різних виробників, паштет, кільку в томатному соусі, дві бляшанки сардин в олії і перлову кашу з яловичиною. Своєю чергою журналісти звернулися в незалежну сертифіковану лабораторію, щоб перевірити їхню якість.

Так, на експертизу відправили тушкованку від ТОВ "Ментеріка". Результати показали, що зразки консерви не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. 

"Експерти підтвердили, що масова частка м’яса з жиром і у тушонках ТОВ "Ментеріка" становить лише 22,4%, хоча за стандартом цей показник мав би складати не менше 59%. При цьому у ці 22,4% "м’яса" входить і груба сполучна тканина (шкіра, сухожилля, зв’язки тощо), якої там не мало б бути взагалі. До всього, ще й вміст солі перевищує допустимий. При цьому масова частка жиру у цих консервах становить менше ніж 14%, хоча ДСТУ допускає цей показник до 35%. Таким чином понад 60% вмісту бляшанки складає вода — точніше ріденький бульйон", — йдеться у повідомленні.

Розслідувачі зауважили, що в декларації якості виробника на цю поставку вказано, що відповідність ДСТУ схвалила лабораторія військової частини А3466 Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони України. Це одна з трьох лабораторій Міноборони, які відбирають зразки для аналізу на складах постачальника. Отож журналісти припускають, що або компанія-постачальник ТОВ "Трейд Граніт Інвест" разом з виробником ТОВ "Ментеріка" брешуть про позитивний висновок лабораторії Міноборони, або ж в лабораторії в/ч А3466 сфальсифікували результати досліджень.

"NGL.media попросили Міноборони надати копію протоколу випробувань лабораторії безпечності харчових продуктів в/ч А3466 і пояснити яким чином ця лабораторія допустила постачання неякісної тушкованки. Відповіді від Міноборони ми так і не отримали, хоча у випадках, що стосуються якості продуктів, на відповідь передбачено не більше 48 годин", — зауважили розслідувачі.

Реакція Державного оператора тилу на скандал

Прес-служба Державного оператора тилу, коментуючи інцидент із неякісними консервами для військових, заявила виданню NV, що контроль якості консервів, що постачаються ЗСУ, здійснюється на етапі виробництва. Там зазначили, що якість консервних виробів для ЗСУ перевіряє Держпродспоживслужба.

"Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини відбирає контрольні зразки з партії, відправляє їх на лабораторний аналіз і, у разі позитивного висновку щодо придатності до споживання, видає сертифікат якості на постачання відповідної партії", — йдеться у повідомленні.

Також відомство запевнило, що до них не надходили скарги від військових щодо якості зазначених у розслідуванні продуктів. У ДОТ стверджують, що не зафіксували постачань без зазначеного сертифіката якості.

Проте після публічного скандалу ДОТ вирішив посилити контроль за якістю продукції та планує цифрувати процес підтвердження наявності сертифікатів якості в ІТ-системі — DOT-Chain. Зокрема, до накладної в ІТ-системі постачальник буде вносити номер сертифіката якості, що дозволить відстежувати, чи справді партія відповідає вимогам якості.

"Ті постачальники, які не додали сертифікат, чи наявний вже вичерпав затверджені до постачання обсяги, не матимуть змоги сформувати пакет документів та відвантажити товар", — додали у відомстві.

Нагадаємо, влітку минулого року розгорівся скандал з неякісними турнікетами у 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Кровоспинні турнікети не спрацьовували під час поранень. Скандал набув розголосу 20 липня, коли про це написала у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська. На фронт могло потрапити близько 50-60 тисяч штук китайських турнікетів. Провину покладають на командування Медичних сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.10.2024 12:30