Фото: Поліція Львівської області

Незаконно заробили 11 млн грн: у Львові судитимуть квартирних аферистів

Правоохоронці затримали у Львові злочинців, які наживалися на шахрайстві. Вони незаконно заволоділи дев’ятьма об’єктами нерухомого майна на суму близько 11 мільйонів гривень. 

Про це повідомили в прес-службі Поліції Львівської області.

Відзначається, що до складу злочинної групи входило п’ятеро осіб: організатор — 40-річнний житель одного з сіл Львівського району та посібники — жителі Львова та області віком 47, 38, 33 та 26 років.

У чому полягала схема?

Злочинці шукали у Львові та в населених пунктах області квартири та інші об’єкти нерухомості, які перебували у власності громадян та громади. Згодом вони виготовляли підроблені документи права власності на ці об’єкти, печатки й штампи підприємств, установ та організацій, а також підробляли відповідні довідки.

Надалі, використовуючи ці підроблені документи, вони отримували свідоцтва про право власності на об’єкти нерухомого майна, змінювали замки вхідних дверей приміщень та продавали їх. Одне з цих помешкань зловмисники не встигли продати, оскільки їх затримали правоохоронці.

Таким чином шахраї незаконно заволоділи дев’ятьма об’єктами нерухомого майна на суму близько 11 мільйонів гривень, які розподілили між собою та використали на власний розсуд.

Кримінальні провадження

Під час обшуків у помешканнях зловмисників правоохоронці вилучили значні суми коштів, чорнові записи, копії підроблених договорів, різноманітних документів, розписки та інші речові докази, які підтверджують їх причетність до вчинення кримінальних правопорушень.

Відносно злочинної групи порушили низку кримінальних проваджень:

  • за ч.3, ч.4 ст.190 (Шахрайство) ККУ;
  • за ч.2, ч.3 ст.28 — ч.3, ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, вчинене організованою групою) ККУ;
  • за ч.3, ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) ККУ;
  • за ч.3 ст.27 — ч.3 ст.190 (Організація злочинної групи для вчинення шахрайства) ККУ;
  • за ч. 3 ст.27 — ч.2 ст.209 (Організація злочинної групи для легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ;
  • за ч.1 ст.14 — ч.4 ст.190 (Підготовка до вчинення шахрайства) ККУ.

"Досудові розслідування звершені. Обвинувальні акти скеровані на розгляд суду. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, — позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна. Правоохоронці вживають заходів для повернення об’єктів нерухомості їх законним власникам", — додали в поліції.

Нагадаємо, колишній очільник Головного управління Держгеокадастру Житомирської області після звільнення організував схему незаконного привласнення державних лісових угідь. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.06.2023 15:59