Німецьке п'ятимісне аеротаксі Lilium Jet зробило перший політ

16 ТРАВНЯ 2019 13:18

Німецька компанія Lilium провела успішні безпілотні випробування п’ятимісного електричного аеротаксі, виконаного за схемою конвертиплана.

До 2025 року планується запустити в декількох містах сервіс таксі, який використовує такі апарати, повідомляється на сайті компанії.

Багато великих авіаційних компаній займаються розробкою аеротаксі, здатних швидко перевозити декількох пасажирів в місті або за його межами на відносно невеликі відстані порядку десятків кілометрів.

Деякі розробники аеротаксі пропонують використовувати просту схему мульти-коптер з фіксованими роторами, інші ж вважають оптимальною схему конвертипланів з поворотними гвинтами або гібрида, який поєднує окремі гвинти для зльоту і посадки, а також штовхає або гвинт, що тягне для горизонтального польоту. Також розрізняються і підходи до силовій установці - частина компаній використовують двигуни внутрішнього згоряння, а інші вибирають електромотори та акумулятори.

Аеротаксі, що розробляється німецькою компанією Lilium використовує повністю електричну схему. Апарат виконаний за схемою конвертиплана з двома статичними крилами і поворотними електричними вентиляторами на них.

Всього в аеротаксі встановлено 36 вентиляторів, з яких 12 розташовані на передньому крилі, а 24 на задньому. Схема з поворотними вентиляторами дозволяє апарату використовувати вертикальний зліт і посадку, а також забезпечує ефективний горизонтальний політ після перекладу вентиляторів в поздовжнє положення.

Розробники відзначають, що в крейсерському режимі польоту вентилятори будуть використовувати 10 відсотків від максимальної потужності. Компанія заявляє, що апарат зможе літати на відстань до 300 кілометрів і рухатися на швидкості до 300 кілометрів на годину. Він буде мати кабіну, розраховану на чотирьох пасажирів і одного пілота.

Перший політ апарату пройшов 4 травня неподалік від Мюнхена. Під час випробувань апарат піднявся в повітря без людей на борту (Відео). Компанія відзначає, що перший політ був визнаний успішним і інженери приступили до повноцінної програмі випробувань.

Варто відзначити, що новий апарат - не перше аеротаксі, створене Lilium. У 2017 році компанія показала політ двомісного апарату, виконаного за іншою схемою. У ньому також використовується заднє крило з поворотними вентиляторами, але попереду розташовуються два блоки з вентиляторами, які після зльоту втягуються в корпус для зменшення лобового опору.

Технології, 16.05.2019 13:18