Фото: ДСНС

Норвегія виділить фінансову допомогу Україні: на які важливі потреби спрямують кошти

Норвегія виділить додатково 200 мільйонів норвезьких крон (18,5 мільйонів доларів) Україні. Кошти спрямують на розмінування українських територій.

Про це заявила міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт.

"Широке використання мін і касетних боєприпасів призвело до того, що Україна сьогодні стала найбільш замінованою країною у світі. Норвегія зараз більш ніж подвоює свої зусилля по боротьбі з мінами в Україні після початку жорстокої агресивної війни Росії", — йдеться у повідомленні.

За словами очільниці МЗС Норвегії, розмінування України рятує життя і захищає цивільне населення, а особливо дітей. Вона також наголосила, що розмінування також є необхідною умовою для надання інших форм надзвичайної допомоги та відновлення інфраструктури.

"Запобігання людським жертвам також зміцнює здатність України протистояти російській агресії. Тому уряд виділить 200 мільйонів норвезьких крон (18,5 млн доларів), призначених для розмінування та інших вибухових речовин в Україні", — сказала міністр.

Крім того, Хюітфельдт додала, що Норвегія вже надала понад 4,5 мільярда норвезьких крон гуманітарної допомоги Україні.

Яка площа України небезпечна через міни та боєприпаси

Президент Володимир Зеленський в середині серпня повідомляв, що 174 тисячі квадратних кілометрів території України потенційно небезпечні через міни та боєприпаси. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

За словами глави держави, Україна потребує техніки для розмінування від партнерів. На його думку, важливо також створити виробничу базу в державі для очищення землі від російських мін за роки, а не десятиліття.

У зв'язку з замінуванням, зокрема в Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, трапляються випадки підриву на боєприпасах, залишених російськими окупантами. Зокрема, на початку вересня на деокупованій території Херсонщини на російській міні підірвалися троє вибухотехніків. Це сапери організації The HALO Trust, яка займається гуманітарним розмінуванням області.

Нагадаємо, станом на кінець вересня від вибухонебезпечних предметів з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації постраждали 780 осіб. Серед загиблих також є діти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 15:52