Нове дослідження ООН свідчить про процвітання нерівності

11 ЛИПНЯ 2019 19:20

Близько 1,3 млрд людей у ​​світі живуть в умовах убогості. Про це йдеться в новій доповіді Програми розвитку ООН (ПРООН), автори якого провели дослідження в 101 країні світу, включаючи 31 - з низьким рівнем доходу, 68 - із середнім і дві - з високим. Експерти вивчали ситуацію за кількома показниками - враховувався дохід, здоров'я, умови роботи і загроза насильства.

Цей підхід автори доповіді назвали «багатоаспектним» і вивели відповідний індекс «багатоаспектною злиднів». Найбільш тривожна ситуація складається в країнах Африки нижче Сахари і в Південній Азії. Індекс злиднів там становить 84,5 відсотка. У країнах Європи і Центральної Азії цей показник дорівнює 1,1 відсотку.

Високий розкид відзначається всередині регіонів: наприклад, в Південній Африці біднота становить 6,3 відсотка населення, а в Південному Судані - 91,9.

У Південній Азії та ж картина - від 0,8 відсотка на Мальдівах до 56 відсотків в Афганістані.

З країн Європи і Центральної Азії в Таджикистані індекс убогості досягає 7,4 відсотка, а в Вірменії, наприклад, тільки 0,2 відсотка.

У багатьох країнах, де було проведено дослідження, відзначається істотна нерівність між різними адміністративними районами: наприклад, в провінції Кампала в Уганді індекс бідності становить 6 відсотків, а в Уганди Карамодже - 93,3 відсотка.

В першу чергу страждають найбільш беззахисні люди, включаючи дітей. З 1,3 млрд бідних жителів планети 663 млн - неповнолітні.

Більшість з них живе в країнах Африки і Південної Азії. У Буркіна-Фасо, Чаді, Ефіопії, Нігерії і Південному Судані близько 90 відсотків дітей у віці до 10 років живуть в умовах, які підпадають під визначення «багатоаспектністю злиднів».

На прикладі десяти країн із загальним населенням в два мільярди людей автори доповіді вивчили динаміку боротьби з бідністю - першої мети Порядку денного на період до 2030 року - документа, прийнятого в 2015 році лідерами країн світу.

Результати вселяють оптимізм, вважають в ПРООН: всі країни, що потрапили в цей список, в тому числі Індія, Камбоджа і Бангладеш, продемонстрували успіхи в боротьбі з бідністю. Проте, експерти попереджають, що для ефективного зниження частки бідного населення необхідно вивчити не тільки індекси нерівності, а й ряд інших статистично значущих показників.

Суспільство, 11.07.2019 19:20