Нові ліки успішно борються з декількома видами раку

18 КВІТНЯ 2018 15:49

В ході першої фази клінічних випробувань було встановлено: пероральний препарат BLU-667 ефективний при раку щитовидної залози і недрібноклітинний рак легенів.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UPI.  

Також дослідники стверджують, що дані ліки безпечні. Новий засіб допомагає при захворюваннях, викликаних змінами в будові особливих ферментів - рецепторних тирозинкіназ. Такі зміни спостерігаються в 50% випадків медуллярного раку щитовидної залози, 20% випадків папілярного раку щитовидної залози і 1-2% випадків недрібноклітинного раку легенів.  

У дослідженні, проведеному співробітниками Техаського університету, взяли участь 43 людини з пухлинами на пізній стадії, що не піддаються хірургічному лікуванню. 26 добровольців страждали від медуллярного раку щитовидної залози, 15 - від недрібноклітинного раку легенів, а 2 - від інших захворювань, пов'язаних зі змінами в рецепторних тирозинкіназ.  

Препарат BLU-667 допоміг 37% пацієнтів, у тому числі 45% добровольців з недрібноклітинним раком легенів і 32% учасників з медулярним раком щитовидної залози.   

За словами фахівців, в пробірці BLU-667 був в 10 разів ефективніше мультікіназних інгібіторів, які в даний час застосовуються для лікування вищезазначених видів раку.   

Нові ліки приблизно в 100 разів виборчі щодо рецепторних тирозинкіназ. Вони можуть боротися з мутаціями, які забезпечують пухлинам стійкість до дії мультікіназних інгібіторів.   

Крім того, у BLU-667 набагато менше побічних ефектів.

 

Суспільство, 18.04.2018 15:49