Фото: Facebook Давида Арахамії

Нуль охочих: Арахамія розповів про проблеми з пошуком нового керівництва Митниці

Голову Державної митної служби і досі не обрано. На сьогодні немає жодного чиновника, який би висловив бажання очолити Митницю. 

Про це заявив глава парламентської фракції Слуга народу Давид Арахамія в інтерв'ю українському Forbes.

"Наразі немає жодних (кандидатів, — ред.). Ба більше, якщо зазвичай у нас багато охочих, то зараз таких кандидатів нуль", — сказав Арахамія.

До того ж Арахамія пояснив, чому звільнили попереднього очільника Митниці В’ячеслава Демченка.

"У нього був "базовий імунітет" після призначення. Це людина з найчистішою репутацією. Раніше він очолював прикордонну службу. У мене немає даних, що він брав участь у будь-яких схемах. Але для того, щоб наводити лад на митниці, недостатньо бути просто чесною людиною", — розповів голова фракції.

За його словами, влада має концептуальне розуміння, що робити далі з Держмитницею.

"Концепція є, вона, до речі, близька до того, що свого часу пропонував Максим Нефьодов… Я розумію митницю в її нинішньому стані як повністю феодальну структуру. Тобто коли навіть фігура начальника обласної митниці не відіграє такої ролі, як начальник зміни. Тому змінити ситуацію можна тільки інституційно", — вважає Арахамія.

Як варіанти змін розглядаються, наприклад, практика, коли розмитненням вантажів займається митник з іншого регіону, ширше впровадження системи електронного контролю, підвищення відповідальності за роботу сканерів, які часто не працюють.

Нагадаємо, 1 лютого Кабінет Міністрів звільнив керівників Державної митної служби України. Своїх посад лишилися в.о. голови митниці і двоє заступників.

Того ж дня уряд призначив тимчасового голову Державної митної служби. Ним став Сергій Звягінцев.

Політика, 06.02.2023 21:40