ОБСЄ: Криза в Україні - це перевірка нашої системи цінностей

09 БЕРЕЗНЯ 2018 10:34

Криза в Україні - це перевірка системи цінностей Організації з безпеки і співпраці в Європі. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано, повідомляє TrueUA.

«Ми зіткнулися з кризою взаємної довіри, і відновити її можна тільки одним способом - за допомогою діалогу, політичної волі і конкретних дій на місці подій. Саме тому моєю першою місією стала поїздка в Київ, Москву і на Донбас», - сказав Альфано.

За його словами, він чітко дав сторонам зрозуміти: ОБСЄ очікує від них нових заходів, спрямованих на виконання Мінських угод.

Альфано також наголосив на важливості співпраці між ОБСЄ і ООН і нагадав про необхідність забезпечити безпеку спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Заступник глави МЗС Швеції Анніка Седер, виступаючи на засіданні Ради безпеки, заявила про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

«Через чотири роки після незаконної анексії Криму і Севастополя ми як і раніше твердо прихильні суверенітету і територіальної цілісності України. Незаконна анексія залишається найбільш кричущим порушенням основ європейської безпеки з часів закінчення «холодної війни». Це також порушення цілей та принципів Статуту ООН», - сказала Седер.

Постійний представник Російської Федерації при ООН Василь Небензя в свою чергу заявив, що заклики Росії до рівноправного діалогу і реалізації на практиці принципів «рівної і неподільної безпеки» не були почуті на Заході.

«Деякі наші партнери як і раніше вважають за краще міркувати в категоріях холодної війни, представляючи Росію як загрозу миру та безпеки і створюючи закриті клуби, де безпеку одних країн забезпечується за рахунок безпеки інших», - сказав Небензя.

Світ, 09.03.2018 10:34