Об'єднані Арабські Емірати - подорож на МАРС

31 ЛИПНЯ 2017 15:31

Космічне агентство Об'єднаних Арабських Еміратів припускає організувати місію на Марс, - про це інформує TrueUA з посиланням на EuroNews  

Йдеться про відправку на Червону планету літального апарату, який би зробив ряд наукових досліджень. Представлення проекту громадськості сталося кілька днів тому. Одночасно була організована експозиція, мета якої - познайомити з роботою тих, хто займається космічними дослідженнями.   

Що стосується термінів, то керівники агентства називають в якості орієнтовної дати 2021-й рік. Тоді відзначатиметься 50-річний ювілей незалежності ОАЕ.   

У місії є ще один символ - це перша космічна одіссея, яку готують фахівці арабської держави. Для ОАЕ космічна програма - справа великої важливості і престижу, на неї відпускаються щедрі засоби з казни.  

Своїм арабським колегам допомагають інженери-астрофізики з університету американського штату Колорадо.   

Говорить Салем ХУМАЙД АЛЬМАРИ : «Для нашої науки - це штурм нового етапу, можливість розвитку не лише космічної галузі, але і пов'язаних з нею виробництв. Це важливо як для прогресу фундаментальною, так і прикладної науки. Крім того, не буде великим секретом сказати, що вкладення в космічну галузь сьогодні окупаються, це прекрасна можливість для довготривалих інвестицій».   

У науковому завданні місії - вивчення атмосфери Марса, узяття проб, вимір інших параметрів. Сліди води, як повідомляється, були виявлені, але температура поверхні сьогодні висока, так що вона випарувалася.

Але, як признаються учені, їх цікавить не просто наявність водню і кисню, але і їх кількість, яка апаратура, встановлена на космічному зонді, дозволити виміряти з високою точністю.  

Вивчення Марса допоможе зрозуміти ті процеси, що протікали на Землі, переконаний один з керівників проекту Сара АМИРИ : «Ми бачимо, що відбувається на Марсі і відбувалося на Землі з точки зору процесів формування атмосфери планети - схожі. Хоча у нас не буває таких запорошених бурь, які сьогодні бушують на Марсі. У нас вони коротші. А там вони можуть тривати декілька днів і охоплювати усю планету».   

«Космічне агентство Об'єднаних Арабських Еміратів молоде не лише тому, що нещодавно створено, але і тому, що тут працюють люди, вік яких рідко перевищує 40 років, так що у них - все тільки попереду», - робить висновок журналістка EuroNews Ріта ДЕЛЬ ПРЕТЕ.

 

Технології, 31.07.2017 15:31